O firmă din Bangladesh începe testele pentru un nou vaccin COVID-19

O firmă din Bangladesh începe testele pentru un nou vaccin COVID-19

Există deja câteva vaccinuri indiene în plan, câteva din China, iar mai nou o firmă din Bangladesh se pregătește să înceapă testele clinice pentru un vaccin COVID-19. Este vorba de Globe Biotech Limited, rezidentă în Dhaka, care a dezvoltat un vaccin anti-COVID-19.

Denumit „Bancovid” sau „Bangavax”, acesta este bazat tot pe tehnologia ARN mesager însă într-o altă formulă.  Dacă va fi un succes, va fi o relaizare pentru vaccinurile din Bangladesh, fiind primul caz de folosire a unui vaccin produs local.

Cu o populația de 165 de milioane de locuitori, națiunea sud-asiatică, asemenea multor state în dezvoltare, are nevoie de soluții pentru obținerea unor vaccinuri suficiente. Principalul ajutor vine din India, cu câteva milioane de doze de vaccin Oxford-AstraZeneca și câteva zeci de milioane de la producătorul indian Bharat Biotech. De asemenea, va face teste clinice pentru Sinovac, produs de o companie chineză.

Probabil vor veni și alte donații din partea țărilor dezvoltate. Una dintre cele mai mari probleme pe plan global în acest moment este poziția dezavantajată în care se află statele în curs de dezvoltare în privința accesului la vaccin. Diferite soluții au fost gândite la nivel internațional, însă, în cea mai mare parte, vor veni mai târziu, după asigurarea stocurilor pentru statele dezvoltate. În practică, înseamnă amânări, contracte mai scumpe, chiar dificultatea de a găsi resurse și furnizori pentru imunizarea populației împotriva COVID-19.

Pe termen mediu și lung, problema va fi rezolvată, însă rămâne o mare provocare pentru 2021 și 2022 atât în privința accesului la vaccin, cât și asupra solidarității internaționale. Eforturile de dezvoltare a unor vaccinuri locale reprezintă o oportunitate prin care se poate depăși această problemă. Mai mult, există și întârzieri în privința roll-out-ului vaccinurilor, de multe ori necesitând studii clinice adiționale pe profilul fiecărei populații, după cum vedem ceea ce se întâmplă în Japonia și în alte părți.

imagine: Dhaka Tribune

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.