Alegeri europene de interes în 2021
În mod normal o temă de sfârșit de an, evoluțiile electorale reprezintă o temă de interes, mai ales acolo unde sunt mize importate. 2021 aduce câteva alegeri cu mize, chiar dacă multe s-au schimbat față de anul anterior și față de ceea ce va urma în 2022, respectiv prezidențialele franceze. Care sunt punctele care ies în evidență din această perspectivă?
- Alegerile federale din Germania
Este posibil să nu avem până la finalul acestui an un nou cancelar în Germania. Angela Merkel se retrage. S-a retras deja de ceva timp de la conducerea partidului. Vor fi primele alegeri post-Merkel din Germania și din Europa după mai bine de 15 ani.
Pe 26 septembrie 2021 vor avea loc alegerile parlamentare la nivel federal. Este prea devreme să cunoaștem cum va arăta viitoarea coaliție de guvernare, deși perspectiva unei coaliții între creștin-democrați și verzi este la orizont. Totuși, acolo negocierile privind guvernarea se fac după alegeri și nimic nu este decis. Sunt posibile mai multe variante, rămâne de văzut dacă formula marii coaliții actuale va mai rezista, mai ales că a ajuns destul de mică ca majoritate politică.
- Alegerile parlamentare din Rusia
Planificate pentru 19 septembrie 2021, parlamentarele din Rusia au început deja în forță cu tot scandalul privind reîntoarcerea lui Alexei Navalnîi la Moscova (ajuns la un nivel de aprobare de 20%), după ce a fost tratat în Germania. Sistemul electoral nu va produce surprize (jumătate din mandate alocate proporțional, jumătate fptp).
Rusia Unită luase 54% la ultimele alegeri, iar acum se vede în sondaje la aproximativ 30%. Desigur, va fi avantajat de sistemul electoral, însă este o scădere spectaculoasă, venită pe fondul problemelor sociale.
- Alegeri parlamentare în Olanda
Pe 17 martie 2021 au loc parlamentare în Olanda. Recent, și-a dat demisia și guvernul pe fondul unui scandal de supraevaluare a unor fraude. Cunoaștem sistemul electoral din Olanda – un spectru politic fragmentat, dar care oferă posibilitatea multor cetățeni să fie reprezentați. La fel de largi sunt și coaliții.
Liberal-conservatorii conduși de Mark Rutte se află în pole-position în acest moment, fluctuând între 35-45%. Este mai mult decât au avut la ultimele alegeri, fiind pe creștere. Mai mult, sunt printre puținele partide, aflate și la guvernare, care crește spectuculos în timpul pandemiei. Pe locul doi în preferințele electorale se consolidează Partidul Libertății, partidul populist de dreapta condus de Geert Wilders. Sunt urmați de creștin-democrați, social-liberali și verzi. Vom asista probabil la o nouă coaliție care să excludă populiștii.
Mai sunt câteva alegeri interesante pentru noi. Legislativele din Cehia au pe agenda tema anticorupției (8-9 octombrie 2021). Pe același fundal vin și parlamentarele și prezidențialele din Bulgaria, în aprilie și noiembrie. Mai sunt câteva mici alegeri, dar mai puțin importante direct pentru ceea ce se întâmplă aici.