Sesiunea 31 a Congresului Autorităților Locale și Regionale din Europa

Sesiunea 31 a Congresului Autorităților Locale și Regionale din Europa

Între 19 și 21 octombrie, voi participa la sesiunea cu nr. 31 a Congresului Autorităților Locale și Regionale din Europa (CLRAE), instituție  a Consiliului Europei, în calitate de delegat de tineret.

Sesiunea aceasta va fi centrată pe tema eticii și transparenței la nivel local și regional, urmărind să promoveze etica publică și buna guvernare la nivel local și regional, reunind 648 de membri reprezentând peste 200.000 de autorități din 47 de state europene.

Printre evenimentele principale care vor marca ediția se află prezentarea a doua rapoarte:

  • Prevenirea corupției și promovarea eticii publice la nivel local și regional;
  • Utilizarea inadecvată a resurselor administrative în perioada campaniilor electorale și rolul rolul reprezentanților locali și regionali aleși.

După cum vedeți, rapoartele realizate de membrii Congresului sunt pe teme de actualitate, urmând să mă implic în dezbateri cu câteva intervenții publice unde voi avea de adăugat și precizat ceva pe aceste teme.

Vor mai fi dezbateri pe baza unor rapoarte centrate pe alte teme relevante, dintre care amintesc:

  • Situația romilor și a persoanelor care călătoresc în contextul creșterii rasismului și xenofobiei;
  • Participarea și reprezentarea femeilor la nivel local și regional;
  • Bugetarea sensibilă la gen;
  • Buna guvernare a teritoriilor metropolitane.

Totodată, se va discuta strategia Congresului pentru a combate radicalizarea la nivel local.

Opening of the 30th Session of the Congress by the President of the Congress
Jean-Claude FRECON
Ouverture de la 30e Session du Congre_s par le Pre_sident du Congre_s
Jean-Claude FRE_CON og:image

Temele amintite anterior sunt centrate pe ediția aceasta, însă de fiecare dată Congresul prezintă concluziile monitorizării aplicării Cartei europene privind auto-guvernarea locală, de data aceasta venind rândul prezentării situației democrației regionale din Croația și a democrației locale din Cipru.

Tot în activitatea curentă a CLRAE intră prezentarea spre adoptare a recomandărilor în urma alegerilor, focalizându-se pe alegerile parțiale din Armenia, alegerile locale din Serbia și alegerile regionale din Serbia.

Nu în ultimul rând, Congresul va continua dialogul politic cu guvernele, venind în fața plenului ministrul Administrației Publice din Estonia și ministrul Dezvoltării și Administrației Locale și Regionale din Armenia.

Va exista un dialog și cu:

  • Thorbjorn Jagland, secretar general al Consiliului Europei;
  • Pedro Agramunt, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei;
  • Markku Markkula, președintele Comitetului Regiunilor din Uniunea Europeană.

În calitate de delegat de tineret, împreună cu ceilalți tineri din celelalte state membre ale Consiliului Europei, mă voi implica în dezbateri, venind cu adăugiri, acolo unde este cazul, și exprimări ale unei poziții dintr-o perspectivă de tineret, bazată desigur și pe experiențele și cunoștințele individuale.

În final, menționez că prezența ca unic delegat de tineret din România nu înseamnă că reprezint tinerii din România. Este o confuzie care se face, primind câteva reproșuri după sesiunea anterioară. Desigur, pot veni cu o perspectivă susținută de organizații de tineret din România, pot exprima diferite poziții, dar mandatul nu este reprezentativ și nici nu are legitimitatea pentru a fi reprezentativ.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.