Parlamentul European a aprobat ratificarea Acordului de la Paris

Parlamentul European a aprobat ratificarea Acordului de la Paris

La aproape un an de la înțelegerea care, cu câteva minusuri, a dus la ceea ce numim acum Acordul de la Paris, Parlamentul European și-a dat acordul pentru ratificarea pe 4 octombrie 2016 a acestui document. Evenimentul a avut loc în prezența secretarului general al Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon, și a președintelui COP 21, Ségolène Royal.

COP 21 a avut loc în decembrie anul trecut la Paris, în urma unui amplu proces de diplomație a climei, obținându-se acordul pentru prima înțelegere globală privind combaterea schimbărilor climatice, obligatorie legal, și universală.

Anterior, pe 30 septembrie, Consiliul de miniștri a aprobat acordul, existând astfel atât sprijinul populației europene pentru acest acord, cât și al guvernelor membrilor Uniunii Europene.

Europa conduce procesul global de luptă împotriva schimbărilor climatice prin măsurile pe care le promovează și implementează, fie că vorbim de decarbonizare, de tranziția la o economie verde, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Nu putem neglija, totodată, abordarea în care statele dezvoltate vin în sprijinul celor în curs dezvoltare în cadrul acestui angajament.

Acordul de la Paris propune o serie de măsuri de mitigare și adaptare la schimbările climatice.

În primul rând, statele membre s-au angajat să limiteze încălzirea globală post-Revoluția Industrială mult sub 2 grade Celsius, obiectivul fiind ca nivelul să nu depășească 1,5 grade Celsius.

În al doilea rând, înțelegerea presupune reducerea emisiilor globale, atât în statele dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare, părțile luându-și angajamentul să mobileze în fiecare an până în 2020, cel puțin, 100 de miliarde de dolari în scopul sprijinirii măsurilor din statele în curs de dezvoltare.

610 europarlamentari au sprijinit Acordul de la Paris

sursa imagine: europarl.europa.eu

610 de voturi au fost în favoarea acordului privind ratificarea, 38 au fost împotrivă și 31 au fost abțineri. Ratificări reprezentând 55 de părți ale acordului și reprezentând 55% din emisiile globale sunt necesare pentru ca Acordul de la Paris să intre în vigoare. După pasul făcut de Uniunea Europeană, mai este necesar atingerea celui de-al doilea punct.

Până în prezent, 62 de părți au ratificat acordul, reprezentând 51,89% din emisiile globale. Uniunea Europeană este responsabilă pentru 12% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Urmează adoptarea formală de către Consiliu și depunerea instrumentelor privind ratificarea la sediul Națiunilor Unite, împreună cu cele șapte state membre care au completat procesele interne de ratificare a acordului: Austria, Franța, Germania, Malta, Portugalia, Slovacia și Ungaria.

Este așteptat ca Acordul de la Paris să intre în vigoare în noiembrie, când în Maroc are loc a XXII-a conferință a părților din cadrul Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (7-18 noiembrie 2016).

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.