Se amână răspunsul la întrebarea cât de verzi sunt gazele naturale și energia nucleară

Se amână răspunsul la întrebarea cât de verzi sunt gazele naturale și energia nucleară

Comisia Europeană a anunța la 1 ianuarie 2022 că a început consultările cu experții privind finanțele sustenabile cu privire la un proiect legislativ complementar privind taxonomia investițiilor în legătură anumite activități bazate pe gaze și energie nucleară. În practică, înseamnă că amână până la formularea și aprobarea noului act oferirea unui răspuns asupra etichetării unor activități bazate pe energie nucleară și gaze naturale ca fiind investiții sustenabile.

Conform Comisiei Europene, taxonomia sprijină mobilizarea investițiilor private în activitățile menite să sprijine atingerea neutralității climatice în următorii 30 de ani. Aceasta ar urma să stabilească care activități energetice permit statelor membre să meargă către atingerea neutralității climatice, plecând de la punctul în care se află fiecare stat.

Poziția acestei instituții europene este că există un rol pentru gazele naturale și energia nucleară ca combustibili de tranziție pentru facilitarea unui viitor în principal bazat pe energii regenerabile. Gazele naturale și energia nucleară ar urma să fie permise în acest scop, ținând cont de contribuția pe care o pot avea în tranziția spre neutralitate climatică, conform taxonomie pe baza unor condiționalități clare și strânse. Exemplul cel mai clar este cel al gazului, care ar trebui să fie obținut din surse regenerabile sau din surse cu emisii reduse până în 2035.

Pentru a veni în sprijinul investitorilor, Comisia Europeană va modifica și reglementările privind publicarea de informații permițând investitorilor să descopere expunerea activităților înrudite față de sectorul gazelor și al energiei nucleare. De asemenea, criteriile aplicabile celor două sectoare vor fi ajustate în funcție de evoluția tehnologiei, când va fi cazul.

Când va fi adoptată legislația?

Experții vor furniza contribuții până pe 12 ianuarie, acesta urmând a fi analizate și adoptate formal ca act delegat complementar în această lună, urmând să fie apoi transmis către colegislatori pentru examinare. Parlamentul European și statele membre vor avea la dispoziție patru luni pentru examinare și pentru exprimarea obiecțiilor, cu posibilitatea de prelungire cu încă două luni a acestui timp. După expirarea acestei perioade de examinare, sub asumpția lipsei vreunei obiecții, actul delegat va intra în vigoare și se va aplica.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *