5 conflicte interne cu risc de contagiune internațională în 2022

5 conflicte interne cu risc de contagiune internațională în 2022

Alegerile congresionale în Statele Unite ale Americii

În 2022, au loc alegerile la nivelul Congresului SUA de la jumătatea mandatului prezidențial. Mandatele din Camera Reprezentanților și o treime din cele din Senat sunt la bătaie. Mai mult, două treimi din state își vor alege guvernatorii. Polarizarea socială, politică, economică și culturală care a însoțit ultimele alegeri este cunoscută și este un simptom al unor schimbări structurale majore în SUA.

Una dintre prioritățile Administrației Biden, Legea pentru o mai bună reconstrucție (Build Back Better Bill) este blocată în Senat, iar impactul electoral este major. A fost blocată în pofida majorității Democraților în Senat. Dincolo de impactul electoral, proiectul legislativ de 1,75 trilioane în programe sociale și climatice ar contribui la transformarea societății și economiei americane. Sprijin suplimentar pentru familiile cu copii, extinderea concediului de odihnă plătit la patru săptămâni, 500 de miliarde în programe de energie verde sunt printre prevederile care ar putea oferi un răgaz Administrației Biden. Dar în astfel de alegeri se și pierd mandate, nu multe, însă suficiente cât să schimbe majoritățile.

Retragerea precipitată din Afganistan și pandemia COVID-19 vor avea la rândul lor influențe asupra campaniilor electorale. Mai mult, până în noiembrie se mai pot întâmpla multe. Cert este că ceea ce se întâmplă la Washington are efecte globale.

Franța: prezidențiale și parlamentare

În primăvară și vară au loc alegeri prezidențiale și parlamentare în Franța. Competiția este mai dură față de 2017, când tabăra centristă condusă de Emmanuel Macron avea puține motive de îngrijorare. De data aceasta, pot apărea probleme în turul al doilea. Mai mult, scindările de până acum în rândul platformei care l-a susținut în 2017 schimbă contextul pentru parlamentare.

Platforma politică care va câștiga alegerile din Franța ar putea aduce nu doar din perspectriva politicii externe și de securitate a Franței, ci și datorită politicii europenii. În ultimii cinci ani, aproape toate obiectivele propuse de Macron pentru Uniunea Europeană au fost îndeplinite. Însă pentru această realizare a beneficiat și de sinergii în plan european, precum și de o majoritate confortabilă în Adunarea Națională a Franței.

Polonia: conflictul cu Uniunea Europeană asupra statului de drept

Cu lipsa certitudinii aplicării dreptului Uniunii Europene într-unul dintre statele membre ale UE, după ce acest satat a acceptat la aderare rolul prim al dreptului european, bazat pe tratatele acceptate la aderare, situației Poloniei în Uniunea Europeană devine una aparte.

Probleme nu sunt aduse în raport cu participarea Poloniei pe piața unică europeană, ci și cu fondurile de redresare și fondurile structurale pe care ar trebui să le acceseze. Activarea mecanismului privind statul de drept este o posibilitate, în timp ce blocarea dreptului de vot în Consiliul este un proces încă complicat. Cert este că viitorul UE după 2024 va acorda mai multă atenție statelor care blochează integrarea europeană, existând inclusiv scenariul eliminării formale a statelor care nu își respectă angajamentele democratice și legale, fie sub acest cadru instituțional sau chiar printr-un nou cadru.

În plan intern, alegerile legislative în Polonia sunt programate abia în 2023, însă opoziția începe să aibă majoritate în sondajele de opinie.

Ucraina: Donbass și Luhansk, Crimeea și, în general, estul și sudul

Conflictul din estul Ucrainei este subiectul fierbinte al acestor zile. Federația Rusă a transmis la sfârșitul anului 2021 o serie de propuneri pentru arhitectura de securitate europeană, o abordare într-un stil specific Războiului Rece, propunând reconstituirea unor evenimente de acum aproape trei decenii, în pofida suveranității statelor care ar urma să simtă efectele acelor propuneri.

Un prim dialog oficial este planificat între SUA și Rusia pentru 10-12 ianuarie 2022, iar conversația din 30 decembrie dintre cei doi președinți nu a avut informații publice. Tema este de maximă relevanță pentru securitatea și stabilitatea europeană, dincolo de alte efecte internaționale, inclusiv în raport cu Ucraina.

Regatul Unit: Irlanda de Nord

Acțiuni recente din partea Londrei și Dublinului provoacă noi tensiuni, venind pe fondul ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Toate acestea în contextul în care Uniunea Europeană a fost garantul păcii din anii 1990 din Irlanda de Nord (Acordul de la Belfast din 10 aprilie 1998), încheind trei decenii de violență sectară. Acordul permite unirea Irlandei de Nord și a Irlandei, în anumite condiții.

Respectarea Protocolului privind Irlanda de Nord la Acordul privind ieșirea Regatului Unit din UE este o condiție esențială a relațiilor dintre UE și UK, de unde și riscurile majore de contagiune. UE, în acest caz, este în situația de a proteja inclusiv interesele statului membru, Irlanda.

Pe 5 mai, au loc alegeri legislative în Irlanda de Nord. Brexitul a scăzut influența părților unioniste, riscând ca cel mai important partid din Irlanda de Nord să devină naționaliștii republicani de la Sinn Féin, depășind principalul partid loialist.

Bosnia și Herțegovina: instabilitate crescândă

Separatismul sârb în Bosnia și Herțegovina a ajuns din nou în atenție în această toamnă, ajungând până la o rezoluție în legislativul federat pentru retragerea din forțele armate, sistemul fiscal și sistemul judecătoresc din Bosnia și Herțegovina. Statul multietnic recunoscut oficial este format din două regiuni autonome, Republica Sârpska și o federație bosniaco-croată. Instituțional, secesiunea nu este complicată. Chiar dacă are doar o treime din populația de a aproape 4 milioane de oameni ai Bosniei și Herțegovinei, armata rămasă și sprijinul pe care îl poate obține de la alți actori din fosta Iugoslavie și din CIS poate agrava situația. NATO și UE încă sunt prezente la Sarajevo cu resurse militare.


În selecția acestor cazuri, am ținut cont și de impactul asupra României. Cele mai mult sunt în vecinătate. În afara acestora, aș mai sublinia Libia, Siria, RD Congo, Afganistanul și Myanmarul. Mai puțin importante pentru regiunea noastră, dar pe agenda internațională, în plan secundar, mai sunt alegerile prezidențiale din Brazilia din 2022, probleme minorității musulmane din India, instabilitatea unor dictaturi din America Centrală, și gestionarea inegalităților din Africa de Sud.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *