Schimb de prizonieri în Ucraina

Schimb de prizonieri în Ucraina

Cel mai mare schimb de prizonieri din cadrul conflictului din Ucraina a avut loc în estul Ucrainei de la începutul conflictului cu separatiștii pro-ruși din 2014, schimbul făcându-se în regiunea Donetsk. Ucraina a cedat în jur de 246 de prizoneri în schimbul a 74 de persoane ținute captive de separatiștii pro-ruși, într-un schimb supravegheat de OSCE.

Procesul a beneficiat de implicarea directă a președintelui rus Vladimir Putin, de Patriarhul Chiril al Bisericii Ortodoxe Ruse și de sprijinul unui oligarh ucrainean apropiat de Rusia și oponent al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.

Schimbul vine după o întâlnire cu câteva zile înainte a liderilor separatiști cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse desfășurată la Mănăstirea Danilov din Rusia, Chiril exprimându-și speranța că acesta va fi începutul unui proces de stabilire a păcii, având în vedere că mai sunt persoane în captivitate.

Simbolistica religioasă nu se rezumă doar la schimbul de prizonieri în apropierea sărbătorilior, ci și printr-un acord de încetare a focului, având în vedere apropierea festivităților de Crăciun și de Anul Nou, începând cu noaptea de 23 decembrie rezultat în urma discuțiilor dintre Ucraina, Rusia, separatiștii pro-ruși și OSCE. Însă a fost o înțelegere care a durat doar vreo două zile, având în vedere acuzațiile venite ulterior.

Acesta a fost primul schimb de prizoneri în ultimele paisprezece luni în cadrul conflictului din estul Ucrainei. Peste 10.000 de morți au rezultat din aprilie 2014 până acum în lupta dintre autoritățile de la Kiev și separatiștii pro-ruși din Luhansk și Donetsk.

Președintele francez Emmanuel Macron și Sigmar Gabriel, ministrul german responsabil de afaceri externe, au salutat progresul făcut prin intermediul acestui schimb de prizoneri. Ultimul declară că este o veste bună după luni de negocieri și un pas semnificativ către implementarea acordurilor de la Minsk, „un important gest umanitar înaintea Anului Nou și Crăciunului ortodox”.

sursa imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.