Scandalul Rusia-Obama pentru neinițiați

Scandalul Rusia-Obama pentru neinițiați

Biroul Federal de Investigații (FBI) și Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) publică un raport controversat prin care nu își asumă nicio afirmație existentă în cadrul acestuia, prin care încearcă să lege anumite mijloace și instrumente folosite de actori civili și militari din serviciile de informații din Rusia de hackingul alegerilor din Statele Unite.

În cadrul raportului, nu se găsesc informații excepționale sau relevante pentru acest subiect, întrucât numeroase persoane cu cunoștințe tehnice de bază în programare își pot da seama că este mai degrabă o înscenerare. Peste trei săptămâni, adică fix când va fi inaugurată președinția lui Donald J. Trump, ar urma să fie publicat un raport mai detaliat.

Răspunsul dat de cele două departamente este halucinant. În „disclaimer”, raportul comun spune că are scop strict de informare, iar DHS nu își asumă nicio garanție de niciun fel privind informațiile date publicității.

Cu toate acestea, Barack Obama decide să expulzeze 35 de diplomați ruși de pe teritoriul Statelor Unite, fără nicio dovadă, încălcând Convenția de la Viena și legislația internă în numele securității naționale, puteri în acest domeniu pe care tot el și le-a lărgit în ultimii ani, inclusiv în 2015.

Barack Obama a făcut campanie cot la cot cu Hillary Clinton, deși era în funcție. FBI-ul ba a anchetat-o pe Hillary Clinton, ba n-a anchetat-o, ba a anchat-o, ba n-a anchetat-o în cadrul campaniei electorale pentru încălcarea legislației privind securitatea informațiilor clasificate, legislație încălcată de Clinton.

Povestea cu serverele și cu email-urile unui apropiat din mediul privat al lui Partidului Democrat este uimitoare. Hackingul s-a produs ca urmare a erorii umane, iar mijloacele folosite puteau fi făcute și de un copil de 10 ani. Raportul nu indică nimic, iar Obama i-a totuși o decizie care pune în pericol politica externă a Statelor Unite, la final de mandat, și stabilitatea ordinii internaționale.

Mai mult, Rusia și WikiLeaks au indicat faptul că nu ei se fac vinovați de sustragerea informațiilor. Informațiile publicate sunt scandaloase. Arată cum Partidul Democrat l-a nedreptățit pe contra-candidatul lui Hillary, Bernie Sanders, într-un mod total nemeritat, și au scos în evidență câteva scheme financiare prin care Clinton și-a finanțat campanie electorală la limita legalității.

Revenind, Obama a anunțat mai multe măsuri de retaliere pentru un atac cibernetică din partea unei țări pentru care nu există nicio dovadă. Aceste măsuri sunt1:

  • declararea de către Departamentul de Stat a 35 de oficiali guvernamentali ruși din Ambasada Rusiei de la Washington și de la Consulatul Rusiei din San Francisco ca „persona non grata”, având 72 de ore ca ei și familiile lor să părăsească Statele Unite;
  • începând cu amiaza zilei de vineri, 30 decembrie, respingerea accesului Rusiei la două proprietăți deținute de Guvernul Federației Ruse în Maryland și Washington.
sursa imagine: Russia – US New Cold War / Shutterstock.com

În mod normal, se practică răspunsuri asemănătoare și din partea cealaltă. De data aceasta, însă, oficialii guvernamentali ruși au preferat să trolleze Administrația Obama și să râdă de finalul său de mandat. Ambasada Federației Ruse de la Londra a oferit un astfel de mesaj, prim-ministrul Medvedev încă un astfel de mesaj.

În spiritul reciprocității, Rusia a anunțat că a declarat 35 de diplomați ruși „persona non grata”, 31 din Ambasada Statelor Unite de la Moscova, 4 din Consulatul de la St. Petersburg. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat și că va propune ca două facilități din Moscova să fie interzise diplomaților americani.

Pe 30 decembrie, Vladimir Putin a anunțat că nu va expulza diplomații și că invită copiii lor la petrecea de Anul Nou de la Kremlin. Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a anunțat că știrea cu privire la închiderea Școlii Anglo-Americane din Moscova ca măsură de retaliere este o știre falsă. Anterior, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale de la Moscova a lăsat să se înțeleagă că măsurile lui Obama pe final de mandat sunt menite să strice planurile de politică externă ale viitoarei Administrații Trump.

  1. The White House, 2016, decembrie 29, Fact sheet: Actions in Response to Russian Malicious Cyber Activity and Harassment []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.