Sancțiunile împotriva Rusiei se prelungesc

Una dintre cele mai bune vești pentru România din ultimele zile, mai ales după semi-eșecul de la Sofia privind flota NATO de la Marea Neagră1, este dată de Consiliul Uniunii Europene.

Uniunea Europeană a prelungit măsurile restrictive ca răspuns la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea din 2014, împotriva Federației Ruse, până pe 23 iulie 2017, o prelungire necesară având în vedere abaterile anumitor actori ruși de la regulile stabilite de comun acord de comportare în mediul internațional.

Cel târziu săptămâna viitoare va veni și răspunsul privind sancțiunile date ca urmare a crizei din Ucraina, unde este așteptată prelungirea cu încă șase luni. Direcția este destul de clară și 99,99% acestea vor fi prelungite. Președintele Consiliului, Donald Tusk, a fost destul de vocal în privința acestui aspect.

sursa imagine: EU vs Russia / Shutterstock.com

Pe 16 iunie 2016, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a spus clar că „egalitatea suverană, neutilizarea forței și integritatea teritorială contează, nu pot fi ignorate”. Totodată, Juncker a accentuat că primul pas pentru deschiderea conversației și pentru a ridica sancțiunile economice este implementarea deplină a acordurilor de la Minsk. Exact cum ar fi normal.

Amintesc de aceste precizări, deoarece anunțul vizitei lui Juncker în Federației Rusă a fost extrem de criticat, atât în Parlamentul European, cât și în multe capitale europene. Foarte bine că s-a întâmplat asta. Acum, aștept vestea cu privire la prelungirea celorlalte sancțiuni.

  1. discutabil dacă este și semi-eșec, dar nu consider că este un eșec, mai ales că discuția era despre altceva []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.