Sănătate și schimbări climatice

Sănătate și schimbări climatice

Comunitatea sanitară internațională a lansat un apel înainte de o reuniune privind schimbările climatice care reunește lideri naționali și țintește soluții pentru criza climatică.

Mesajul acestora se intitulează o „prescripție pentru un climat sănătos” și vine în urma efectelor evenimentelor meteorologice extreme și ale altora cu efect asupra crimei cu impact asupra sănătății și vieții oamenilor. Valurile de căldură, furtunile și inundațiie se fac vinovate de moartea a milioane de oameni, amenință sistemele de sănătate și chiar securitatea alimentară, menționează aceștia în scrisoare1. Nu lipsește nici o altă temă de actualitate, cea a sănătății mintale.

Raportul alarmist al Organizației Mondiale a Sănătății lansează inclusiv un atac împotriva combustibililor fosili: „arderea combustibililor fosili ne omoară”. Raportul merge până la a recomanda oamenilor să urmeze diete bazate pe plante pentru a reduce emisiile de gaze cu efecte de seră.

10 recomandări ale comunității OMS transmise guvernelor

 1. Să sprijine o redresare sănătoasă, ecologică și justă în urma pandemiei COVID-19.
 2. Să pună în centrul negocierilor globale privind clima dreptatea socială și sănătatea.
 3. Să prioritizeze intervențiile climatice cu cele mai mari beneficii economice, sociale și sanitare.
 4. Să dezvolte sisteme sanitare și facilitățile aferente într-un mod sustenabil și rezilient în fața schimbărilor climatice, precum și să adaptarea și reziliența sanitară în celelalte sectoare.
 5. Să sprijine o tranziție inclusivă și dreaptă către energii regenerabile pentru a salva vieți răpuse de poluarea aerului, în special cea rezultată din combustia pe bază de cărbune. Să elimine sărăcia energetică a gospodăriilor și a facilităților sanitare.
 6. Să promoveze sisteme de transport și modele urbane sustenabile și sănătoase, cu o utilizare a terenului îmbunătățită, cu acces la un spațiu public verde și albastru, cu prioritate acordată mersului pe jos, bicicletelor și transportului public.
 7. Să protejeze și să restaureze sistemele naturale, fundațiile unei vieți sănătoase, și sistemele alimentare sustenabile.
 8. Să promoveze un sistem de producție alimentare mai rezilient, sustenabil și accesibil, cu diete nutriționale care să livreze rezultate pentru climă și sănătate.
 9. Să finanțeze un viitor mai verde, mai drept și mai sănătos pentur a salva vieți, asigurând tranziția către o economie a bunăstării.
 10. Să asculte de comunitatea sanitară și să ofere o prescripție de acțiune climatică urgentă, mobilizând și sprijinind acțiunea comunității sanitare asupra climei.

Raportul este disponibil la adresa aceasta.

imagine: OMS
 1. n.r. trebuie menționat că impactul acestor evenimente asupra sănătății și vieții oamenilor este contestat de alte date []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.