România vs UK

Este întrebarea pe care mi-am pus-o cel mai des vara trecută, este întrebarea care mi-a creat cele mai multe întrebări și mi-a dat și mai multe răspunsuri, începând de vreo trei ani.

Când eram în clasa a IV-a doream să studiez în Marea Britanie. Facultatea? Ei, bine, University of Oxford. Am renunțat la idee mai târziu. Prin clasa a VIII-a doream foarte mult să studiez în România. Academia de Studii Economice. Nu eram sigur, acesta fiind și motivul pentru care am ales să studiez pentru următorii patru ani matematică, informatică și limba engleză la cel mai bun liceu din județul Vrancea.

În clasa a IX-a voiam să dau la Drept la Universitatea din București, iar în vara dintre clasa a X-a și clasa a XI-a m-am documentat foarte mult asupra posibilităților de studiu în UK,mai ales la University of Leeds, o universitate care m-a fascinat de la începutul clasei a X-a. Voiam să aflu mai multe, așa că m-am abonat la fluxul RSS al celor mai noi știri, am urmărit pe Twitter, am căutat să aflu de pe Facebook și nu numai detalii privind costurile, oportunitățile, uniunea studenților, ajutorul acordat ș.a.m.d. Am aflat.

Au mai fost și alte țări printre opțiuni, însă niciuna nu m-a tentat la fel de mult. 2012 a fost anul în care am știu, încă dinainte, că voi urma o specializare legată de Științe Politice. Au apărut, destul de tentante, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, precum Universitatea din București, cu niște oferte atractive. Prima, examenul în aprilie, ai de unde să alegi, alegerea mea fiind filozofia, a doua opțiune în vară, după Bac; a doua a venit cu studiul în limba engleză sau franceză pe domeniul respectiv și folosirea mediei de la Bac.

În luna octombrie, am depus aplicația la patru universități din Marea Britanie, cinci specializări. Trei dintre specializări sunt pe French and Politics, iar a patra pe French and International Relations. Desigur, a mai fost și Human, Social and Political Sciences la University of Cambridge, dar fără succes. La începutul lui noiembrie am primit primele două răspunsuri, de la University of Leeds, oferte condiționate de 9,5 la proba de limba română la examenul de Bacalaureat, un 8,9 overall și 7 la IELTS. Prima opțiune mi-am fixat-o, fiind una dintre acestea două de la o universitate ce a avut un raport de 7.8:1 în privința candidați:loc. Mai aștept de la University of Sheffield, precum și University of Nottingham.

Ce urmează? Pregătiri intense pentru IELTS, bac, zeci-sute de mailuri pentru finanțare, informații ș.a.m.d. E drept, îmi doresc să primesc celelalte răspunsuri cât mai repede, dat fiind că au trecut trei săptămâni de la primele, dar nu se va întâmpla prea curând. Este, totuși, o muncă de depus, dar îmi pare bine că acei „admission officers” sunt foarte amabili și răspund la toate mailurile trimise.

Revin și cu alte detalii.