România riscă să ajungă în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea principiilor politicii privind pescuitul

România riscă să ajungă în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea principiilor politicii privind pescuitul

Comisia Europeană a anunțat faptul că un aviz motivat a fost trimis României privind respectarea regimului de acces egal la apele și resursele UE din Marea Neagră, unul dintre principiile fundamentale ale politicii europene comune în domeniul pescuitului.

Conform Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind politica comună în domeniul pescuitului, „navele de pescuit ale Uniunii au acces în mod egal la ape și resurse în toate apele Uniunii”.

Statele membre trebuie să se asigure că navele care arborează pavilionul altor țări din UE pot avea acces la apele aflate sub jurisdicția lor în vederea desfășurării de activități de pescuit. De asemenea, statele membre trebuie să se asigure că aceste nave sunt tratate în mod nediscriminatoriu de către autoritățile naționale responsabile de controlul pescuitului”, amintește Comisia Europeană.

sursa imagine: Romania – Bulgaria / Shutterstock.com

 

În cazul acesta, Comisia precizează că România nu a reușit să respecte principiului regimului de acces egal, fiind vorba de câteva incidente care au implicat nave care arborează pavilionul Bulgariei.

Necunoscând incidentele aduse în discuție și neurmărind avizul, nu pot să spun în ce măsură reflectă sau nu realitatea, întrucât regimul accesului liber are câteva excepții în apele aflate până la cotele de 12 și 100 de mile prin care statele membre sunt favorizate până la 31 decembrie 2022.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “România riscă să ajungă în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea principiilor politicii privind pescuitul”

Comments are closed.