România a recunoscut președintele interimar al Venezuelei

România a recunoscut președintele interimar al Venezuelei

România s-a alăturat națiunilor libere care sprijină poporul venezuelean și care sprijină ieșirea din criza economică, politică și umanitară în care este cufundată Venezuela.

Venezuela este un exemplu clasic de proastă guvernare și corupție în secolul al XXI-lea. Dacă în alte state aflate în probleme în zilele noastre se află viduri de putere, anexări ale unor forțe de ocupație sau războaie civile inspirate de grupări teroriste și clanuri, în cazul Venezuelei lucrurile au degenerat după politicile populiste ale fostului ofițer militar devenit politician populist și ales în fruntea țării Hugo Chavez, precum și în timpul continuării în același stil de către fostul șofer ajuns președinte dictator, Nicolas Maduro.

Inflație galopantă, devalorizarea monedei naționale, sărăcie în creștere, penurie de alimente și produse de bază, creștere a criminalității și a insecurității, răspândurea unor boli infecțioase eradicate secolul trecut sunt condițiile prin care a trecut Venezuela în ultimul deceniu. Rata omuciderilor și răpirilor a avut o creștere galopantă, corupția s-a dezvoltat în toate sferele sociale, iar aproape două milioane de oameni au emigrat. Conform Organizației Internaționale a Migrației, numărul de refugiați și migranți din Venezuela depășise trei milioane în 2018.  În plan politic, Maduro s-a consolidat ca un dictator, și-a creat instituții paralele, alegerile au fost fraudate, iar opoziția – atât cea din partea partidelor, cât și cea a societății civile – a întâmpinat tot mai multe dificultăți, incluzând măsuri de terorizare a ei.

La sfârșitul lui ianuarie, parlamentul din Venezuela, Adunarea Națională, a decis în baza Constituției ca președintele Adunării Naționale, social-democratul Juan Guaido, să fie preia președinția interimară a țării, fiind recunoscut de majoritatea statelor democratice ale lumii. De partea dictatorului Maduro au rămas state precum Rusia, China, Cuba, Turcia, Iranul, Palestina sau Coreea de Nord.

Pe 8 ianuarie, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că România îl recunoaște pe Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei în baza unui memorandum primit de la Ministerul Afacerilor Externe și avizat de prim-ministrul României. Documentul aprobat conținea inclusiv această propunere.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, a decis recunoașterea domnului Juan Guaidó în calitatea de Președinte interimar al Venezuelei.

Decizia Președintelui României a fost luată în urma analizării atente a situației, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic și juridic, și în contextul în care majoritatea statelor membre UE și o serie de aliați și parteneri importanți ai țării noastre din spațiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Președintelui interimar Juan Guaidó.

Astfel, România se alătură altor 22 de state din Uniunea Europeană care îl recunosc ca președinte interimar legitim al Venezuelei pe Juan Guaido. Totodată, merită menționat că Parlamentul European a decis printr-o rezoluție de la sfârșitul lunii ianuarie să recunoască noul președinte.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.