Revolta anticomunistă a muncitorilor din 1987

Revolta anticomunistă a muncitorilor din 1987

Ca un fel de pagină în jurnal, în ultimele zile m-am informat mai mult cu privire la reforma muncitorilor din Brașov față de politicile sociale și economice ale regimului comunist, o revoltă din 1987, un fapt istoric care trebuie amintit ca precursor al revoluției conservatoare din România din 1989.

Sunt puține momentele în care regimul comunist a fost pus la încercare în perioada în care fusese condus de Nicolae Ceaușescu, iar cei care au fost asta nu au mai fost urmașii foștilor voci interbelice sau țăranii, ci muncitorii. Culmea, muncitorii care trebuiau să fie promotorii revoluției socialiste au fost cei care s-au revoltat asupra regimului din România. Au mai fost și alte grupuri și voci, dar sunt cărți pe această temă.

Peste 500 de persoane au fost anchetate și arestate, 62 au fost deportate, iar represiunile de la acel moment merită o atenție deosebită. Revolta muncitoreasca anticomunista din 15 noiembrie 1987 a fost o dovadă clară a imposturii regimului inclusiv la nivelului sprijinului ideologic. De altfel, este ironic că printre cele mai vizibile acțiuni de protest în această teroare continuă au fost reprezentate de minerii din Valea Jiului din august 1977 și de muncitorii de la întreprinderi din 15 noiembrie 1987.

Este important să cinstim acest moment. Spre rușinea mea, nu am acordat o atenție deosebită istoriei sociale și politice din anii ’70-’80 din România. Poate nu sunt la fel de spectaculoși ca perioada anilor 1950, dar au eroii lor.

Am fost la Brașov pentru evenimentul de comemorare a acestei revolte astăzi. Am asistat inclusiv la depunerea de flori, astfel încât să văd cine mai sunt cei care încearcă să scoată în evidență momentul în comunitatea locală. Asociațile de memorie a luptei anticomuniste, câteva instituții locale și guvernamentale, câteva partide și fostul președinte Traian Băsescu au depus coroane de flori.

Păcat că istoria care se predă la școală este scrisă și transmisă intenționat foarte prost. Dar așa este când te gândești la multe lucruri întâmplate în ultimii 26 de ani. Uitându-mă pe ceea ce s-a întâmplat, revolta anticomunistă a muncitorilor din 1987 trebuie măcar amintită că a avut loc.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.