Retrospectivă GPeC Summit și comportamentul consumatorilor online

Retrospectivă GPeC Summit și comportamentul consumatorilor online

Între 29 și 31 mai 2018, a avut loc o nouă ediție a GPeC – Gala Premiilor eCommerce, reunind peste 1.000 de participanți, peste 40 de speakeri naționali și internaționali și două masterclass-uri pline. Brian McBride, Peep Laja și Karl Gilis au fost doar câțiva dintre specialiștii recunoscuți la nivel global care au urcat pe scena evenimentului.

GPeC și iSense Solutions au prezentat studiul de piață privind comerțul electronic cuprinzând cele mai noi cifre despre comportamentul consumatorilor online din România, cât cheltuiesc și ce tipuri de produse cumpără cel mai mult.

53% dintre români fac cumpărături online cel puțin odată pe lună, în creștere față de 44% anul trecut (2017), iar 55% aleg plata online, cu cardul (față de 50% în anul 2017). Produsele de top pe care românii preferă să le achiziționeze online rămân electrocasnicele & electronicele (92%).

Printre categoriile de produse cu cea mai mare creștere față de 2017 se numără îmbrăcămintea (86% în 2018 față de 80% 2017), serviciile de turism și hoteliere (77% față de 70%), bilete la spectacole & teatru (65% față de 58%) și auto & moto (57% față de 50%).

Neîncrederea în magazinele online și teama de a fi fraudat rămân printre motivele principale pentru care românii nu cumpără online, chiar dacă cifrele sunt în scădere față de anul trecut (46% în 2018 față de 51% în 2017).

Comportamentul consumatorilor online a fost urmărit și din perspectiva GDPR, Regulamentul UE privind protecția generală a datelor. În ceea ce privește regulamentul GDPR, cei mai mulți dintre cei chestionați au răspuns că vor avea același comportament ca și până acum.

În cadrul conferinței GPeC, pe lângă conferințele și masterclassurile cu specialiști în comerț electronic și marketing online, magazinele online au avut ocazia să discute față în față cu principalii furnizori de servicii e-commerce în cadrul GPeC E-Commerce Expo: 22 de expozanți și-au prezentat activitatea și au intrat în contact cu peste 500 de reprezentanți ai magazinelor online pentru a discuta oportunități de colaborare.

Următoarele evenimente GPeC: școala de vară și summitul din noiembrie

A 8-a ediție anuală a Școlii de Vară de E-Commerce GPeC, singura serie de cursuri intensive de Comerț Electronic și Marketing Online din România, va avea loc în perioada 22 – 27 august 2018. În cele 5 zile pe care le vor petrece alături de specialiști din domeniu, participanții vor avea parte de 12 cursuri de 90 minute fiecare, adică 18 ore de conținut intensiv de comerț electronic și marketing online – totul axat pe “tips & tricks” și exemple concrete de la cei mai buni specialiști practicieni din România.

Înainte de desemnarea câștigătorilor anului în comerțul electronic românesc din cadrul celei de a 13-a ediții anuale a Galei Premiilor eCommerce, va avea loc și ediția de toamnă a GPeC SUMMIT noiembrie 2018.

Pentru mai multe informații, intrați pe site-ul GPeC, www.gpec.ro.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.