Redefinire urbană: #CityOfEnergy

#CityOfEnergy

Ați auzit de #CityOfEnergy? Bănuiesc că nu. Până de curând, și eu eram un pic cam departe de această inițiativă, necunoscând foarte multe informații despre aceasta. Cu toate acestea, din câteva click-uri am văzut câteva imagini, câteva exemple de redecorare urbană, într-un mod mai creativ și util pentru societate.

Cum să aduci la viață comunități

Vă voi da câteva exemple:

2013, Pasajul Pipera, București
2014, str. Ion Mincu, aproape de Statuia Aviatorilor
2014, sub Podul Grozavesti
2014, str. Pandele Rosca 2-4, Eroii Revolutiei, incinta scolii generale nr. 114

Toate imaginele de mai sus sunt preluate de pe contul Tumblr al City of Energy.  Acolo găsiți o serie impresionantă de imagini și de realizări urbane care energizează diferite puncte de transformare ale Enel. Le-am preluat și vă anunț de existența acesotra pentru că, de obicei, când mă plimb și văd așa ceva, mă opresc, le admir și le fac o poză1.

20 de opere de artă în diferite comunități

Redefinirea aspectului punctelor de transformare ale Enel a început în anul 2011, cu ocazia lansării un program care se centra pe sprijinirea artei urbane. Ca rezultat, comunități din București, Constanța și Timișoara se bucură de astfel de frumuseți, zic eu. Griul și varul adormit de pe pereții punctelor de transformare au devenit locuri capabile să inspire zâmbete, bucurie și să ne aducă aminte de diferte personalități de valoare națională și mondială.

În 2011, anul pilot al proiectului, City of Energy a contribuit, prin intermediul unui parteneriat cu Ministerul Culturii și Universitatea Națională de Arte București, la descoperirea de noi talente printr-un concurs de design jurizat de nume deja cunoscute precum Saddo, Sinboy, Pisica Pătrată, Aitch, Noper şi Kitră. Evenimentul a continuat cu o expoziție de becuri de dimensiuni umane, pictate creativ de unii dintre cei mai talentaţi artişti graffiti din România. A fost un prim pas făcut de Enel pentru a umple de culoare Bucureștiul.

În 2012, campania a continuat cu o nouă provocare ce i-a încurajat pe tinerii pasionați de artă urbană să se lase inspirați de energie și să aprindă orașul în culori, în cadrul unui nou concurs de design. Evenimentul a adus împreună peste 1.700 de participanți, alături de artiști urbani, skateri, rolleri, cântăreți și DJ care au animat Parcul Tineretului din capitală.

În Bucureşti, doar în 2013, proiectul a lăsat în urmă o uriaşă carte de colorat, umplută de culoare cu ajutorul a zeci de copii, părinţi si bunici, primul anamorfic din România, un post de transformare inspirat din stilul celebrului Jackson Pollock şi alte două posturi de transformare ce sintetizează, prin portretele unor personalităţi marcante, sute de ani de istorie a electricităţii. În Constanţa, Enel a celebrat ziua Biodiversităţii, dedicând un post de transformare speciilor de plante, păsări şi mamifere pe cale de dispariţie sau ameninţate cu dispariţia din zona Dobrogei şi a Mării Negre.

Proiectul s-a desfășurat și în anul precedent, un punct de transformare din Parcul Kiseleff, unul din zona Grozăvești și unul de lângă Piața Giulești au fost aduse la viață în București. De asemenea, Constanța și Timișoara au fost printre orașele care au avut colorate puncte de transformare.

City of Energy Bus

Proiectul de anul trecut s-a încheiat într-un mod pe măsură, creativ. O petrecere într-un autobuz RATB în mișcare a parcurs traseul dintre cele mai noi posturi de transformare ale Enel pictate de artiști urbani. Ce a însemnat asta: 3 ore de petrecere, 80 de invitați  și muzică mixată live de Gojira&PlanetH.

Vedeți aici atmosfera:

  1. cu ocazia asta, mi-am amintit că încă nu le-am încărcat pe blog pe cele din Berin, artă urbană de acest tip care mi-a atras atenția []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Redefinire urbană: #CityOfEnergy”

Comments are closed.