Recomandare volum: Democracy for Realists

Recomandare volum: Democracy for Realists

Am terminat recent de citit un volum care a stat o perioadă cu semn de carte deschis, începând lectura prin aprilie. Este vorba de Democracy for Realists: Why Elections Do Not Produce Responsive Government, publicată anul trecut de doi cercetători în științe politice, Christopher Achen și Larry Bartels.

După cum îi spune titlul, argumentul autorilor nu se bazează pe prezentarea unei perspective romantice asupra democrației și teoriei democrației, ci pe o interpretare pragmatică și realistă, susținută cu date și teorii din domeniul științelor social-politice, în care plasează teoria grupurilor ca element principal în înțelegerea democrației, alegerilor și politicilor publice.

Textul ar putea fi demotivant pentru cei care caută argumente pentru importanța idealurilor democratice, ideologiilor politice, cetățeanului ca element central într-un regim democratic, întrucât, punct cu punct, aceste elemente sunt deconstruite, fie că vorbim de teoria populară a democrației bazată pe alegerea rațională sau teoria votului retrospectiv, printre altele.

Christopher achen și Larry Bartels readuc în atenție grupurile, identitățile și partidele politice în locul preferințelor individuale ale indivizilor pentru justificarea comportamentului politic al acestora.

Dacă doriți să aflați în ce măsură alegerile sunt influența de bunăstarea subiectivă a alegătorului, cum afectează dezastrele naturale șansele de a fi realeși candidații, care este impactul raționalizării opiniilor prin accesul la mai multe informații, să descoperiți o explicație alternativă a partizanatului politic sau cum loialitățile de grup influențează comportamentul politic, volumul Democracy for Realists: Why Elections Do Not Produce Responsive Government poate fi o soluție.

Capitolele sunt însoțite de date ale unor experimente, de o retrospectivă a teoriei din domeniu din ultimul secol și de foarte multe exemple din istoria electorală a Statelor Unite ale Americii.

Să nu fim surprinși de critica adusă alegătorului „mediu” sau modului de formare a preferințelor electorale, de explicații bazate pe natura umană prin intermediul unor teorii din psihologie și sociologie, de criticile aduse deficiențelor sistemului democratic actual într-un demers riguros.

Volumul poate fi un reper și doar pentru a studia cum loialitățile de grup și identitățile sociale conturează alegerile și democrația.

Dacă faceți parte dintr-o audiență generală, dacă veți citi acest volum, veți sări peste comentariile făcute de 99% din analiștii politici în preajma alegerilor, având în vedere fundamentele pe care aceștia le reiau în explicațiile de zi cu zi.

Iar dacă faceți parte dintr-o audiență specializată în științe sociale, aceasta poate naște câteva întrebări suplimentare, întrucât sunt câteva intrări neglijate sau ușor amestecate de autori în demonstrația lor.

Nu știu dacă volumul Democracy for Realists: Why Elections Do Not Produce Responsive Government („Democrația pentru realiști: de ce alegerilor nu produc un guvern receptiv”) va ajunge prea curând în limba română, însă ar trebui recomandat studenților din domeniile științelor politice și sociologiei. Majoritatea lucrărilor și teoriilor folosite de autori pentru demonstrații sunt disponibile în bibliografia de bază din domeniul științelor politice, prin urmare nu ar fi dificil pentru studenți să le acceseze.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Recomandare volum: Democracy for Realists”

Comments are closed.