Simbolul pierdut este una dintre cele mai captivante romane pe care le-am citit. Aceasta este a doua recenzie pe care o fac creatiei lui Dan Brown. Ultima data cand am tratat aceasta carte, am fost cam iertator si nu am aprofundat-o , recenzia facuta acum cateva luni reusind acum sa ma convinga sa nu o recitesc.
Opera literara “Simbolul pierdut” este rezultatul a cinci ani de cercetare, cinci ani pe care Dan Brown i-a folosit pentru publicarea unui viitor bestseller. Dorinta sa s-a implinit si autorul isi vede acum cartea, la doi ani de la publicare, ca fiind una dintre cele mai vandute din intreaga lumea, calcand pe drumul batatorit de celelate doua mari creatii ale sale : “Codul lui Da Vinci” si “Ingeri si demoni”.
La fel ca precedentele sale lucrari, “Simbolul pierdut” ( “The lost symbol” – numele cu care a fost scos pe piata pentru prima data) este un roman politist in care este combinat , intr-un mod deosebit, realitatea cu fictiunea, creand un scenariu plin de mister.
Intr-un interviu aparut anul trecut la o televiziune din Romania, Dan Brown mentiona ca prima si ultima pagina sunt cele mai usor de scris. Trecand prin cateva carti ale sale, imi dau seama ca are dreptate, continutul celorlalte pagini fiind foarte bogat in informatii, studii, cercetari etc.
Firul epic este bine conturat, sirul evenimentelor fiind prezentat foarte clar . Consider ca lucidatea prezentarii acestora reprezinta un atuu pe care Dan Brown il are in fata celorlalti scriitori din generatia sa.
Inca din primele momente este prezentata intriga acestui roman. Robert Langdon este sunat de un falsul asistent al unui vechi prieten , Peter Solomon si este chemat in Washington. Ajuns acolo, profesorul este socat de ce gasise. Prietenul sau fusese rapit, iar dovada nu era altceva decat mana sa.
Romanul este destul de bogat in privinta actiunii , eroul principal trecand printr-o serie de evenimente, schimbari neasteptate de situatie. Isi face noi prieteni, dar si descopera situatii socante legate atat de masonerie cat si de viata amicului sau.
Putem distinge mai multe puncte culminante, in functie de ce momentele in care am simtit situatia cea mai tensionata. Eu aleg ca punct culminant momentul in care Peter Solomon afla ca dusmanul sau nu era altcineva decat fiul sau stiut mort, Zachary.
Daca ar fi un cuvant care ar putea caracteriza intreaga serie de evenimente narate in aceasta cartea, cuvantul perfect ar fi “suspans”. Codurile, timpul in care se desfasoara actiunea, schimbarile de situatie, toate te fac sa simti ca traiesti si tu printre personajele cartii.
Inchei aceasta scurta recenzie printr-o afirmatie publicata in The Los Angeles Times : “Nu trebuie să fii francmason ca să-ţi placă la nebunie”.
Pretul cartii este de 59,99 RON, dar ma abat de la limbajul utilizat pana acum si voi spune ca “merita toti banii”. ( se poate comanda de aici).