Programele electorale care lipsesc

Programele electorale care lipsesc

Ultimele cicluri electorale ne arată că programele electorale reprezintă un important indicator pentru calitatea guvernării ulterioare. Acestea ne permit să ne dăm seama de pregătirea celor propuși de partid să conducă un anumit domeniu, indiferent de numele domeniului. Așa se face că una dintre activitățile mele în perioada electorală este să pierd timpul răsfoind programele electorale.

Suntem la jumătatea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Partidele aflate la guvernare, PNL și PMP, nu au programe electorale. Nu au avut un program de guvernare pe bune nici în momentul în care Parlamentul i-a votat să se ocupe de guvernarea țării. Așa că nu se ocupă de guvernare de mai bine de un an, fără nicio verificare din partea nimănui. Probabil vor prezenta un proiect al Planului național de redresare și reziliență pe post de program, chiar dacă acesta este ar trebui să fie un rezultat agreat la nivel național. Așa au făcut și la locale, luând o fițuică guvernamentală scrisă pe genunchi și mergând cu ea în campania pentru locale. Fițuică a fost, fițuică a rămas. În rest, vedem multe lozinci politice, în timp ce PNL și PMP ne promit că vor trimite în Parlamentul României persoane condamnate penal după votul din 6 decembrie. În Vrancea, propaganda PNL vorbește de cinci parcuri industriale. Județul nu are niciunul acum, dar promite cinci, în condițiile în care nici unele dintre cele mai dezvoltate regiuni de nivel similar din Europa nu au cinci. Sau poate că parc industrial are alt sens în viziunea lor decât de cel de parc industrial, cine știe.

USR-PLUS și PSD au prezentat programe de guvernare. Acestea gem de populism și demagogie. USR-PLUS reușește cu succes să evite toate temele importante, la fel cum în 2016 PSD evita justiția, în timp ce gogoșile electorale nu lipsesc. Au împrumutat tot ce au găsit populist pe agenda publică; promit inclusiv că vor duce Republica Moldova în Uniunea Europeană, deși e imposibil. Deja nu îi mai suspectez de amatorism, căci au stat un an la guvernare între noiembrie 2015 și ianuarie 2017, au fost un mandat în ambele camere ale Parlamentului și au reprezentanți aleși în mari orașe ale țării. Prefer să nu spun cum îi descriu acum. Am descris marile probleme de politică internă într-un live pe Facebook săptămâna trecută. Și nu sunt puține mine în programul electoral USRPLUS.

PSD a prezentat programe pe mai multe domenii. Problema lor este că sunt exagerate, ținând cont de performanțele României până acum, chiar și sub guvernarea lor, iar propunerile pentru guvernul din umbră pur și simplu te sperie. Populism și demagogie și acolo, deși este mai bine structurat ca program de guvernare față de proiectul USR-PLUS. Pluseriștii se concentrează pe mici retușuri, pe probleme minore, PSD a reușit să includă în program și câteva puncte majore. Problema lor este că evită reformele cu desăvârșire. Apreciez la programul lor că nu au uitat că există și altceva în afară de București și alte câteva mari orașe în țară. Pentru încurajarea unei dezvoltări mai uniforme a țării, au puncte bonus, mai ales că propunerile lor pe aceste teme sunt realiste și cunosc situația de pe teren. Problema este în domeniile care lipsesc și în unele promisiuni economice care sfidează realitatea mai ceva ca programul făcut de Darius Vâlcov în 2016. Dar este și ușor amuzant pe alocuri, căci vorbește și despre empatie, în condițiile în care aceasta a lipsit în cei doi ani și jumătate în care au fost la guvernare între 2017 și 2019.

De notat că, deși suntem în pandemie, cu un sistem de sănătate la pământ, temele majore cu privire la sistemul de sănătate lipsesc de pe agenda partidelor care candidează la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.