Problemele de zi cu zi de care nu ne pasă

Problemele de zi cu zi de care nu ne pasă

Sunt peste tot, uneori le remarcăm, alterior nu. Trecem pe lângă ele din diferite motive, zicem că revenim, dacă revenim, sau că nu ne privește neapărat. Mai sunt și alte motive pentru care nu le băgăm în seamnă: nu ne afectează acum, încrederea că va acționa altcineva, dezamăgirea că nu se va întâmpla nimic. Poate și acționăm în unele cazuri.

Aplicațiile mobile care ar trebui să faciliteze interacțiunea cetățeanului cu autoritățile publice, intermediată de societatea civilă, nu pare să mai funcționeze, transformând dialogul într-unul clasic: petiții, cereri individuale, timp suplimentar, alte probleme. În lipsa unei interfețe de acest tip, lași pe data viitoare raportarea unei probleme. La un moment dat funcționa o astfel de aplicație, acum nu mai este cazul.

Și nu sunt puține problemele de zi cu zi de care nu ne pasă. Autobuzul nespălat cu care circulă călătorii, aerul irespirabil din anumite zone ale Bucureștiului, mașinile parcate neregulamentar, semafoarele nefuncționale, trecerile de pietoni șterse, gropile din asfalt apărute peste noapte.

Problema este că o astfel de interfață facilă nici nu ar trebui să fie oferită de niște terți în cazul unui oraș precum este Bucureștiul. Sunt oameni angajați special să se ocupe cu relațiile cu publicul și cu inițierea demersurilor pentru soluționarea acestor probleme. Dar nu știu cum se întâmplă de nu se întâmplă nimic, iar Primăria Municipiului București este încă în anii 1990 în privința sistemului de petiționare (link către secțiunea de pe site-ul pmb.ro).

Avem atât de mulți consilieri generali tineri încât se îngrămădesc să nu rezolve nimic. În mai puțin de un an îi vom vedea din nou în campanii electorale cu promisiuni mari și realizări mici.

În ultimul timp este la modă să fii redirecționat și să nu se întâmple nimic. Mai mult, adăugăm redirecționări și lipsa de răspundere, lipsa invocată a competențelor instituționale și chiar și lipsa cooperării interinstituționale. Despre lipsa competențelor pentru soluționarea unor cazuri de-a dreptul banale pot spune că primisem acum ceva timp un răspuns din partea autorităților care se ocupă cu supravegherea procesului electoral.

Noroc cu faptul că următoarele alegeri sunt europene, iar Uniunea Europeană, pe fondul intereselor statelor civilizate, este preocupată de alegeri democratice și transparente, deci vor fi niște europarlamentare cu riscuri limitate pe problema amintită. Dar vin prezidențialele, localele și parlamentarele în următorii ani, unde suntem total descoperiți. În loc să fie soluționate problemele, ne întrebăm ce s-a făcut în ultimii patru ani. S-a reparat ceva?

Sunt multe elemente ale deconstrucției societății românești al căror impact, având în vedere perspectivele de pe o zi pe alta la toate nivelurile, dacă nu le abordăm, va fi crunt. Până și Mega Image a preluat multe lecții neadecvate în cei câțiva ani de când se intersectează cu viețile noastre.

P.S. Îmi cer scuze pentru că am trecut prin atât de multe subiecte fără să spun lucruri concrete despre problemele de zi cu zi de care nu ne pasă.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.