Cumpărăturile online în atenția Comisiei Europene

Cumpărăturile online în atenția Comisiei Europene

Problema reducerilor false sau a informațiilor neclare despre prețuri nu este cu care ne confruntăm doar în România sau nu este doar specifică anumitor magazine online.  Practicile magazinelor online privind prețurile și reducerile au atras atenția Comisiei Europene și a autorităților naționale privind protecția consumatorilor.

Verificările realizate pe 560 de site-uri de comerț electronic arată că aproximativ  60 % din aceste site-uri au prezentat nereguli în ceea ce privește respectarea normelor UE în materie de protecție a consumatorilor, în special în ceea ce privește modul în care sunt prezentate prețurile și ofertele speciale.

Mai mult, Comisia Europeană transmite că pentru mai mult de 31 % din site-urile care ofereau reduceri, autoritățile de protecție a consumatorilor suspectează că ofertele speciale nu erau autentice sau au constatat că modalitatea de calcul al prețului redus nu era clară. Pe 211 site-uri, prețul final care trebuia plătit era mai mare decât prețul oferit inițial, nefiind incluse în prețurile afișate toate taxele inevitabile.

Alte concluzii ale verificărilor realizate de autorități indică și alte încălcări ale legislației în vigoare:

  • în 59 % din site-urile verificate, comercianții au încălcat obligația de a oferi un link ușor accesibil către Platforma de soluționare online a litigiilor (SOL);
  • pe aproape 30 % din site-uri, s-au constatat nereguli în legătură cu prezentarea informațiilor cu privire la dreptul de retractare al consumatorilor.
sursă imagine: Comisia Europeană

Următorul pas al verificărilor realizate de Comisie și de autoritățile naționale constă în asigurarea că acești comercianți vor respecta pe deplin normele respective și, dacă este cazul, activarea procedurilor naționale de asigurare a respectării legislației.

sursă imagine: Comisia Europeană

Întregul comunicat transmis de Comisia Europeană cu privire la rezultatul verificării periodice a comercianților online în privința aspectelor ce țin de protecția consumatorilor este disponibilă la adresa aceasta (.pdf).

Conform legislației Uniunii Europene, orice consumator din UE are dreptul de a primi din partea unui comerciant informații esențiale clare, corecte și ușor de înțeles despre un bun sau un serviciu înainte de a efectua o achiziție online, aceste informații incluzând  aspecte precum caracteristicile produsului, prețul cu toate taxele incluse, costurile de livrare și existența unui drept de retractare sau de anulare.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.