Prioritățile pentru bugetul UE aprobate de Parlamentul European

Prioritățile pentru bugetul UE aprobate de Parlamentul European

Mă întreb din când în când de ce discuțiile despre adoptarea bugetului României pe anul în curs se termină tocmai în anul în curs, în timp ce la nivelul Uniunii Europene bugetul este gata cu câteva luni înainte anul pentru care este făcut, luând în considerare și toate posibilele conflicte și runde de negocieri.

Parlamentul European și-a expus opțiunile în privința priorităților politice pentru bugetul Uniunii Europene pentru anul 2018, momentan prin votarea de către Comisia de bugete din Parlamentul European a raportului în acest sens realizat de negociatorul-șef pentru bugetul anual al Uniunii Europene din partea acestei instituții, europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Raportul adoptat prevede că prioritățile cheie ale Parlamentului să fie reprezentate de:

  • creștere economică;
  • locuri de muncă;
  • siguranța cetățeanului,

fiind însoțite de alte direcții importante precum:

  • continuarea sprijinului acordat fermierilor europeni aflați în situații de criză:
  • alocări mai mari pentru țările din vecinătatea estică și sudică;
  • finanțarea Programului „Discover EU” de acordare a unui abonament gratuit de tren de o lună pentru fiecare tânăr din UE care împlinește 18 ani pentru a vizita Europa.
sursa imagine: colorful dashboard over EU flag/Shutterstock.com

Logica stabilirii acestor priorități este explicată de europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan, raportor al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene din 2018:

Vom finanța, în primul rând, prioritățile de creștere economică ale Uniunii Europene, cu accent pe investiții în infrastructură, cercetare, inovare, IMM-uri deoarece acestea sunt principalele domenii care generează locuri de muncă pentru oameni. Voi apăra politica de coeziune pentru că aceasta este una dintre principalele politici de investiții ale Uniunii; de pe urma acestor investiții nu beneficiază doar statele care primesc cele mai multe fonduri de coeziune, precum România, ci întreaga Uniune. Însă, pentru ca economia să crească, este nevoie ca cetățenii și companiile europene să se simtă în siguranță. Uniunea Europeană va trebui să continue alocările financiare pentru soluționarea crizei refugiaților și pentru creșterea siguranței cetățenilor europeni. Experiența ne arată că este mult mai ieftin și mai eficient să investim în țările de origine ale migranților și în țările de tranzit; dacă îmbunătățim situația în țările din vecinătate, acei oameni nu vor mai fi nevoiți să plece spre Europa

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.