Prioritățile Parlamentului European: protecția animalelor

Prioritățile Parlamentului European: protecția animalelor

Dacă intri pe site-ul Parlamentului European, unul dintre principalele lucruri pe care le vei vedea este un dosar cu prioritatea Parlamentului European intitulată „protecția animalelor în fața cruzimii și extincției”.

Imaginea oferită este o oaie, probabil oaie românească, căci este cunoscută imaginea oilor din România datorită campaniilor pentru protecția animalelor. Imaginea este negativă, de fiecare dată când o oaie își are sfârșitul în condiții care nu sunt considerate la standarde europene în România, această știre ajunge pe primele pagini din ziarele occidentale și europene, fie că vorbim de oamenii care așa reușesc să aibă ce să pună pe masă, fie că vorbim de exporturile vii către Golf, căci așa cere tradiția, fie că vorbim și de dezastre, cum se mai întâmplă.

Bunăstarea animalelor reprezintă pentru eurodeputați o prioritate mai mare decât drepturilor lucrătorilor români din Uniunea Europeană. Niciodată această ultimă temă nu a fost promovată în mesajele Parlamentului European la nivelul la care este promovată bunăstarea animalelor.

Vedem în acest dosar cum Parlamentul European se ridică împotriva comerțului ilegal de animale de companie, în particular câini și pisici, parlamentarii europeni încurajând oamenii mai degrabă să adopte animale de companie, nu să cumpere; solicită și definiții pentru o definiție a facilităților de creștere și înmulțire a animalelor de companie în scop comercial, dar și sancțiuni mai dure, precum și un sistem european de înregistrare a tuturor câinilor și pisicilor. Superbă prioritate. În vreme ce în timpul pandemiei zeci de milioane de cetățeni europeni au ajuns din nou în sărăcie, preocuparea este de a avea o bază de date cu toate pisicile europene. Probabil o bază de date verde și digitală.

Mai aflăm și despre demersuri precum oprirea testării cosmeticelor pe animale la nivel global, reguli mai ușoare pentru călătoriile transfrontaliere a animalelor de companie, înființarea unei comisii de anchetă privind transportul animalelor, apelul pentru un plan pentru orpirea rezistenței antibiotice la animale și multe altele.

Prioritățile pentru viitorul Europei angajează suficiente resurse, după cum arată aceste situații. Nu comentăm problematici serioase precum conservarea biodiversității sau asigurarea unor standarde fitosanitare necesare, dar dosarele prioritare nu par acestea.

imagine: europarl.europa.eu

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *