Primul program european pentru consolidarea pieței unice

Primul program european pentru consolidarea pieței unice

Comisia Europeană a anunțat adoptarea recentă de către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene a primului program financiar european axat pe întărirea pieței unice. Acesta are un buget de 4,2 miliarde de euro pentru peroada 2021-2027 și urmărește consolidarea sistemului de guvernanță a pieței unice. Însă nu este o noutate absolută, ci aducerea împreună a unor măsuri de sprijin existente anterior într-un pachet coerent.

Piața unică este unul dintre principalele câștiguri ale Uniunii Europene, aducând împreună 450 de milioane de cetățeni europeni și 24 de milioane de companii. Este un furnizor de creștere, competitivitate, creare de locuri de muncă și avantaje pentru consumatorii Uniunii Europene. Datorită proiectului pieței unice, companiile pot ușor opera în întreaga Uniunii Europene, iar cetățenii pot să lucreze facil în orice colț al Europei unite. Statele UE au reușit în ultimele patru decenii să creeze cea mai mare piață din lume în care oamenii, bunurile, serviciile și capitalul pot circula liber ca într-o singură țară. Printre efectele secundare ale acestui proiect se află călătoriile libere în UE sau studiul în diferite universități europene.

Programul pentru piața unică va aduce împreună activități finanțate sub programe anterioare precum cele pentru competitivitatea întreprinderilor, protecția consumatorilor și utilizatorilor finali, raportarea financiară și standardele de audit, supravegherea pieței și altele.

Programul UE pentru piața unică

Noul program UE pentru piața unică are ca obiective:

  • menținerea unui nivel ridicat de siguranță alimentară, incluzând și un nivel ridicat de sănătate pentru oameni, animale și plante prin interemdiul lanțului alimentar;
  • oferirea unei protecții mai înalte consumatorilor;
  • sprijinirea competitivității afacerilor, în particumar a IMM-urilor;
  • îmbunătățirea guvernanței pieței unice și conformitatea cu regulile sale;
  • producerea și diseminarea de statistici de înaltă calitate;
  • dezvoltarea de standarde europene eficace, incluzând și dezvoltarea de standarde internaționale de audit și raportare financiară și nefinanciară.
imagine: CE – Serviciul Audiovizual

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.