Ziceam că mă lansez într-un provocare pentru a aflat cât de sustenabil sunt. Săptămâna trecută, am depus un mic efort și mi-am monitorizat finanțele cheltuite pe mâncare, ce am aruncat, irosit, precum și cât de irositor am fost cu apa. Am reușit.
Practic, am aruncat 30 RON săptămâna trecută la gunoi
Am încercat să fiu cât mai normal, chiar dacă știam că după o săptămână voi publica pe blog dovada mea de sustenabilitate care a fost destul de ridicată procentual. Am aruncat mai puțin de 5% din hrana achiziționată săptămâna trecută, dorind să evidențiez ce a văzut coșul de gunoi (menționez că nu doresc să ofer nimănui ca exemplu stilul meu alimentar): jumătate de pâine, o cutie mare aproape plină de salată de icre, o conservă de pate, vreo 150 g de vinete cu maioneză și o doză de bere aproape plină irosită (ups!).
În termen financiari, am aruncat vreo 25-30 de RON din bugetul meu săptămânal de student. Dacă trecem mai departe, la apă, nu pot spune că am contorizat, însă clar dușurile mele au durat mai bine de 10 minute, iar apa a curs de fiecare dată cu spor. Nu e prea bine, ținând cont de nevoia de apă din alte părți ale lumii sau chiar din România.
Să spunem că aș putea să fiu mai atent în această săptămână. Voi aplica sfaturile de la Unilever privind modul în care aș putea economisi și proteja mediul. Săptămâna viitoare voi veni cu un articol în care vă voi spune dacă am reușit să fac față acestei provocări și dacă am dus sustenabilitatea la 100%.
Cum să nu mai risipești mâncarea
Voi încerca să respect recomandările primite și de cele șapte familii din cadrul experimentului Unilever și 360Insights, sperând că voi atinge acel obiectiv. Ce voi face? Ei, bine:
- Voi întocmi o listă de cumpărături și voi cumpăra doar ce am nevoie și în cantitatea pe care voi reuși să o consum.
- Voi face o planificare a meselor.
- Voi continua să pun la frigider/congelator ceea ce rămâne.
- Aș putea găti cu resturile de mâncare rămase.
Ultimul punct este un pic cam îndoielnic, dat fiind că în majoritatea cazurilor ori mănând în oraș, ori aleg semipreparate.
Sfaturi privind consumul de apă
Există și sfaturi pentru reducerea consumului de apă:
- dușuri de aproximativ 4 minute;
- un mod eficient de spălare a vaselor/rufelor/dinților, având grijă la consumul de apă.
Mai multe detalii despre aceste sfaturi puteți găsi aici. S-ar putea să vă șocheze că cinci milioane de tone de mâncare sunt aruncate anual în România. Voi reveni săptămâna viitoare cu rezultatele după aplicarea sfaturilor.
*sursă cover © Christian Jung | Dreamstime.com