Presa internațională, viața din țară și Ceaușescu

Presa internațională, viața din țară și Ceaușescu

Am dat peste coperta Time Magazine din 18 martie 1966, un sketch cu Nicolae Ceașescu, partidul și tricolorul. Era la începutul mandatului lui Nicolae Ceaușescu și titlul era și mai intersant: „Europa de Est. Viața sub un comunism relaxat”.

Lecția istoriei este destul de simplu: nu te baza doar pe ce spune presa internațională despre țară, fie că spune, fie că nu spune, chiar dacă în cazul acesta era o perioadă mai liberală a dictaturii comuniste.

Iar partea cu bazatul se aplică și imaginii externe a unor lideri politic comparativ cu cea din țară, în bine, în rău sau la fel. Asta nu înseamnă că nu sunt utile acțiunile de politică externă – punând accentul pe diplomație publică, dar să nu suprapunem planul extern cu cel domestic.

După câțiva ani, regimul s-a întârit, iar ultimul deceniu a devenit un coșmar pentru populație. Comunismul dinastic o ducea bine, dar populația era de altă părere. Apoi a venit schimbarea, soții au fost executați, iar coperta revistei Time rămâne ca izvor.

Imagine: Nicolae Ceaușescu, 18 martie 1966, Time Magazine – sursă.

sursa imagine: Time, Inc.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.