Povestea cu PUZ-urile și primarul dictator

Povestea cu PUZ-urile și primarul dictator

S-a trezit într-o dimineață Nicușor Dan, ales în toamnă primar al Municipiului Bucureștiului, și a zis că e timpul să se țină de o promisiune electorală vagă. Așa că a propus suspendarea planurilor urbanistice zonale de la sectoare pentru doi ani. Propunerea urmează să fie votată în Consiliul General al Municipiului București. Prin această mișcare, primarul Nicușor Dan dovedește că se pricepe la politică balcanică și mișcări de imagine, nimic mai mult.

Discuția despre PUZ-uri pare că depășește actuala administrație bucureșteană, dacă nu este o eroare de comunicare. În primul rând, pentru că încă nu este disponibil un plan urbanistic general, unde are responsabiltiatea principala administrația condusă de Nicușor Dan.

În al doilea rând, este o problemă gravă ce ține de capacitatea de a pregăti și lua decizii. Nu poți face o astfel de schimbare peste noapte. Nici nu știu cât de legal este, dar avem un primar care s-a trezit cu o idee și o vrea implementată peste noapte. Nu se face așa. Se fac dezbateri. Se implică toți actorii, nu doar gașca ta de la partid, se încearcă niște soluții consensuale, căci nu ai Bucureștiul pe persoană fizică, se propun alternative. Este un proces de durată pentru un plan care ar trebui să ofere predictibilitate pentru 10-20 de ani.

Și ajungem la al treilea punct. Soluțiile pe care trebuie să le furnizeze PUZ-ul urmărește câteva decenii. Este evident că peste noapte nu poți avea o soluție, nu mai spunem că putem vorbi de influențe ilegitime în spatele acestui demers. PUZ-ul este ceva cu care primarul Nicușor Dan se poate lăuda că a fost aprobat la jumătatea mandatului, sfârșitul lui 2022, prima jumătate a lui 2023.

Mai este și un punct legat de înverzirea Bucureștiului. Nicușor Dan vrea să oprească construcțiile pe spațiile verzi, în condițiile în care Bucureștiul are nevoie de mai multe construcții.  Unele construcții vor fi oprite în instanță, altele nu, căci se va afla că sunt alte probleme. Unele spații verzi sunt comporise pentru că proprietarii lor au alte planuri.

A trecut 10% din mandatul lui de primar, iar Nicușor Dan încă nu a furnizat alternative pentru înverzirea orașului. Încă nu deranjează asociațiile de proprietari care pot înverzi blocurile, nu deranjează agenții economici care fug de orice e verde în alte părți, nicio soluție de înverzit străzile. Orașul e gri și în toiul primăverii, dacă mergi dincolo de câteva hotspoturi verzi. S-a trecut de la avalanșa asfaltării spațiilor verzi care nu erau prea verzi (noroiul și pământul neîngrijit nu sunt verzi) la primarul stop-joc. Și mai departe?

P.S.: Cum merge cooperarea cu Ilfovul pentru soluții verzi, căci am văzut că Bucureștiul este tot irespirabil și în pandemie? Taxele pentru poluare sunt tot reduse, nu? Câte miliarde de euro costă gândurile cu care s-a trezit Nicușor Dan? Avem o situație cu proiectele în derulare care sunt afectate și nu din vina antreprenorilor?

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.