CESE onorează exemple de sprijin în lupta cu COVID-19

Premiul CESE pentru Solidaritate Civilă acordat celor care au sprijinit lupta cu COVID-19

În fiecare an, Comitetul Economic și Social European celebrează exemple remarcabile de solidaritate în întreaga Europă prin intermediul Premiului pentru Solidaritate Civilă.

În contextul pandemiei, CESE a decis să premieze 23 de proiecte din Uniunea Europeană și din Regatul Unit care s-au remarcat prin contribuția adusă în lupta cu pandemia COVID-19 și consecințele sale dezastruoase. Această ediție s-a desfășurat sub motto-ul „Societatea civilă în lupta cu COVID-19”.

Pentru cei care nu știu, Comitetul Economic și Social European este un organism consultativ al Uniunii Europene, având un rol important ca reprezentant al vocii lucrătorilor, angajatorilor și societății civile, grupați în trei grupuri distincte, dar care colaborează într-un spirit consensual, pentru a oferi mai largă a societății în procesul de luare a deciziilor. Față de alte instituții europene, membrii Comitetului Economic și Social European își păstrează activitatea din țările acestora, fiind mereu la firul ierbii.

Printr-o ceremonie virtuală, 23 de organizații ale societății civile, persoane și companii private care au dat exemplu de solidaritate în timpul pandemiei COVID-19 au fost onorate și premiate. Competiția a fost importantă, cu 250 de aplicații înscrise cu exemple de solidaritate. Cele mai multe proiecte au avut în atenție grupurile vulnerabile și persoanele aflate cel mai mult în riscul pandemiei precum bătrânii sau tinerii, copiii, femeilor, minoritățile, migranții, persoanele fără adăpost, personalul medical sau angajați și angajatori. Proiectele s-au concentrat în trei mari teme relevante în lupta cu COVID-19: aprovizionarea cu alimente și asistență pentru grupurile vulnerabile, echipamente medical, servicii de consiliere, servicii educaționale și de informare privind pandemia, și cultură.

Organizațiile care au dat exemple de solidaritate au avut un profil variat, de la cele recunoscute la cele în dezvoltare și cu spirit de inițiativă. De remarcat faptul că au fost mai puține exemple înscrise din țările lovite mai puțin grav de pandemie și din țările cu sistemele solide de protecție socială.

Din România, Asociația Prematurilor a fost premiată pentru un proiect prin care au sprijinit personalul medical și noi-născuții din maternități prin intermediul echipamentelor de protecție și aparatelor necesare anti-COVID-19.

Alte inițiative ale societății civile au fost premiate, exemple ce au ținut de sprijin psihosocial în fața COVID-19, soluționarea penuriei de măști și echipamente de protecție, sprijin pentru a învăța oamenii cum să își cerască propria hrană, proiecte de livrare de alimente pentru persoanele vulnerabile, asistență legală pentru cazurile ce țin de respectarea drepturilor omului în criză, măsuri de sprijin pentru magazinele rurale aflate în dificultăți datorită costurilor în pandemie, un chat de criză pentru tineri și copii și altele. Găsiți pe site toți premiații.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.