Politică, post și privat

Politică, post și privat

Două persoane publice, cu activitate politică la nivel național, un fost ministru și un senator, s-au căsătorit pe 24 februarie 2019. Din informațiile transmise de mass-media, atunci au avut loc ceremoniile civile și religioase.

Pe 30 martie, cele două persoane au organizat petrecerea de nuntă alături de câteva sute de invitați. Totul poate părea normal până la acest moment, căci vorbim despre un eveniment privat, public prin prisma tabloidizării acestuia, între doi politicieni cunoscuți.

Totul a căpătat altă turnură în momentul în care președintele celui mai mare partid de opoziție a confundat spațiul public cu spațiul privat, cel religios cu cel secular, transformând petrecerea privată de la nunta respectivă în subiect de campanie (pre-)electorală. Și așa nunta dintre senatorul Claudiu Manda și ministrul Lia Olguța Vasilescu  s-a transformat în subiect de dezbatere națională, în online, în offline, și peste tot, pe o întrebare irelevantă într-un stat secular/laic.

Critica fundamentalist-religioasă a venit din partea opoziției la adresa unui eveniment ce țin de viața privată a cuiva într-un stat laic. În gândirea liderului opoziției, decizia celor două personaje politice este o blasfemie (conform DEx, „defăimare a religiei, a dogmelor și a obiectelor de cult”), chiar dacă trăim într-o societate în care drepturile și libertățile individuale sunt garantate.

Poți să alegi după bunul plac când vrei să îți faci nunta, cu cine, în ce mod, fără să ceri dezlegare de la nimeni și așa mai departe. Nu trebuie să justifici nimănui cum și când îți faci nunta într-o țară liberă.

Pentru memoria momentului în urma căruia îți dai seama de cultura patriarhală a unui partid de opoziție care adună peste 30% din voturi, redau o reacție de manual, tragi-comică:

Ludovic Orban, președintele PNL:

Suntem în Postul Paştelui. Orice român credincios, care respecta tradiţia, care îşi respectă semenii, ştie că în Postul Paştelui nu se fac nunţi. Ce credeţi ca am vazut la televizor? Toată ciuma roşie, toţi cei care se băteau cu cărămida în piept ca ei fac referendumul pentru familie, arătându-şi ca nişte farisei credinţa, dar nu în Dumnezeu, ci în idolii la care nu au voie sa se închine, s-au dus şi au sărbătorit la nuntă, sfidând pe toţi românii care cred în Dumnezeu, care respectă tradiţia bisericii şi care ţin în această perioadă Postul Paştelui. Nici atei nu sunt ăştia, mai degrabă sunt păgâni şi nu mai au voie să conducă România […] Noi, liberalii, ne dorim o Românie puternică, iar o Românie puternică nu se poate construi decât pe români puternici, care stau pe propriile lor picioare, care sunt dedicaţi, care au credinţă şi care au cu adevărat forţa, hărnicia şi determinarea să construiască un paradis pe pământ din această ţară.

Nici Biserica Ortodoxă Română nu a rămas fără reacție. De asemenea, au mai fost comentarii pe acest subiect din partea altor lideri politici, mai moderate. Nu au lipsit nici comentarii mai ridicale, mai puțin vizibile, însă pe care nu le voi reda.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR:

Nu se oficiază nunți în post. Rânduiala Bisericii e limpede și publicată. Dacă faceți cumva aluzie la un caz comentat recent, precizez că in biserică se oficiază doar slujba Sfintei Cununii, nu și petrecerea de nuntă organizată de miri și invitații lor, care aleg să postească sau nu. Niciodată Biserica nu poate recomanda petreceri în post. Postul are un înțeles clar în toate registrele lui, dar este un act liber, întrucât libertatea, nu constrângerea constituie miezul vieții spirituale.

Traian Băsescu, senator PMP, fost președinte al României:

Am auzit că unii țipă că e în post. Și eu am făcut nunta tot în post. Atunci am putut. Eram în anul IV la Academia Navală și m-am căsătorit cu învoire de 48 de ore. Ce aveam timp să o facă cu săptămânile? În aceeași zi cununie civilă, cununie religioasă și până seara eram și nuntaș. La 22.00 s-a închis restaurantul, că așa era pe vremea aia. Deci a fost în postul Crăciunului. Iei dispensă de la biserică și o faci, că altfel nu ai putea să faci cununia religioasă. […] Nu, nu am o simpatie pentru Olguța în mod special, însă pe mine m-a impresionat altceva și în rest e o chestie omenească, o nuntă, oamenii s-au simțit bine, că așa e în viață. Când e nuntă, e veselie. Pe mine m-a impresionat altceva. I-am văzut într-o transmisie, unde au fost cu copiii. Știți că fiecare dintre ei are câte un copil. M-a impresionat. Faptul că i-au afișat, că erau bucuroși copiii mi-a plăcut, m-a impresionat.

Nu am reacții prin care să se spună că este irelevant când îți faci petrecerea de nuntă. Nu am văzut nici reacții prin care partidul condus de liderul politic (sau colegi ai acestuia) care spune că „mai degrabă sunt păgâni şi nu mai au voie să conducă România” să se dezică de declarație sau fie contrazisă, deși viziunea expusă de liderul partidului este în conflict cu valorile Constituției României și cu cele asumate de statutul partidului politic respectiv. Ceea ce a urmat a fost o dezbatere în media dacă se face sau nu nunta în post și cu acuzații la adresa celor care au luat această decizie.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.