Ce știm despre candidatul cotat cu prima șansă în Ucraina?

Ce știm despre candidatul cotat cu prima șansă în Ucraina?

Pe 21 aprilie vom afla dacă Ucraina va avea un nou președinte, după ce în primul tur un actor apărut de nicăieri, ce și-a anunțat candidatura în direct la TV pe 31 decembrie 2018, a obținut 5 milioane de voturi, dublu față de următorul candidat. Volodymyr Zelensky este candidatul cotat cu prima șansă, după ce în primul tur l-a depășit pe actualul președinte, Petro Poroșenko, obținând 30% din voturi (Poroșenko a obținut 16%, urmat de Iulia Timoșenko, cu 13%). Pe locul al patrulea, cu 11%, s-a clasat Iuri Boiko, candidat pro-rus, fost ministru în două guverne ale căror lideri sunt protejați de Rusia, în Rusia.

Zelensky și Poroșenko se vor întâlni în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din țara vecină.

Pe Poroșenko îl cunoaștem, după cinci ani de președinție, ales pe o platformă independentă: orientat relativ în direcția euro-atlantică, a obținut câteva rezultate în politica externă a Ucrainei, printre care semnarea Acordului de asociere Ucraina – Uniunea Europeană (predecesorul său a refuzat acest lucru, provocând Euromaidanul), câteva rezultate în politica internă, unde a obținut câteva reforme lăudate de Comisia Europeană. Are și părțile negative: cunoscut oligarh, mai mulți apropiați implicați în scandaluri de corupție, o serie de reforme controversate.

Despre Zelensky știm doar ce informații sunt oferite în spectacolul de lumini al campaniei prezidențiale. Joacă rolul unui președinte într-un serial popular la televiziunea de casă a unui oligarh care este în conflict cu Poroșenko după mai multe episoade, Igor Kolomoisky, un alt oligarh cu o reputație foarte proastă. Kolomoisky a fost, de altfel, un fost aliat al Iuliei Timoșenko, și a sprijinit mai multe formațiuni politice care îl sprijineau în atingerea obiectivelor. De altfel, Zelensky nu este primul politician de prim-plan al Ucrainei apărut cu sprijinul lui Kolomoisky.

Ca politician nou, cu un grad ridicat de notorietate, cu sprijin politic și pe un fond de nemulțumire față de clasa politică, dominată de corupție în Ucraina, Zelensky nu a avut probleme în a se remarca, deși evită jurnaliștii, interviurile și dezbaterile politice. De altfel, și în serialul de televiziune tot împotriva corupției lupta. Înaintea primului tur, de altfel, a refuzat o dezbatere cu ceilalți candidați, ceea ce ridică semne de întrebarea asupra reprezentației pe care o oferă.

A ieșit învingător după o primă campanei dominată de scandaluri în care primii trei candidați, la nivel de propuneri de politici, susțin cam același lucru. Lipsa satisfacției populației față de clasa politică este acută la nivelul Ucrainei, inclusiv Poroșenko fiind ales în 2014 ca independent, outsider, chiar din primul tur. În primul tur, acum, Poroșenko a ieșit primul doar în diaspora, în Kiev și în câteva regiuni vestice.

Mai mult, „curatul” politician actor a uitat întâmplător să își declare proprietățile din afara țării, printre care o vilă de peste patru milioane de dolari într-o zonă din Italia cunoscută ca un colț de rai rusesc, din informațiile transmise de un grup de investigații ucrainean citat de Europa Liberă. În Ucraina, PIB-ul pe cap de locuitori este de patru ori mai mic ca al României. Deși proprietatea respectivă nu este în sine criticabilă, ținând cont de veniturile (să sperăm legitime) ale unui star, faptul că a ascuns-o de ochii lumii, la fel cum a făcut cu un off-shore cipriot cu care făcea afaceri în Rusia, ridică mari semne de întrebare asupra integrității candidatului anti-sistem. Plus că ridică și alte semne de întrebare.

Sunt câteva deosebiri în privința lui Zelensky față de Poroșenko.

  • Este un produs electoral apărut peste noapte, fără a avea propriile contribuții politice.
  • La fel ca Timoșenko, Zelensky promite dialogul cu Rusia pentru a încerca să rezolve conflictul din Donbass. Programul de politică externă este nerealist, propunând vise.
  • În privința politicii economice și sociale, este la fel de nerealist, propunând într-o țară foarte săracă pensii decente, pensii pentru militari la nivelul NATO, o cotă unică de 5%, conturi de economii pentru copii, infrastructură modernă pentru școli și spitale, cheltuieli universale pentru sănătate asigurate de stat, internet de mare viteză, salarii decente pentru oficialii onești și alte promisiuni la care nu a oferit un răspuns „din ce le finanțează”.
  • Pentru a combate corupția, soluția lui Zelensky stă în confiscarea proprietăților corupților, limitarea drepturilor suspecților de corupție, stimuli financiare și protecție din partea statului pentru denunțători.
  • La capitolul reforme interne, candidatul populist promite eliminarea imunităților pentru președinte, parlamentari și judecători, vot într-o secundă, referendumuri și, nelipsite din programele politice populiste, posibilitatea de demitere a președintelui și de rechemare a deputaților.

Zelensky este clasicul politician demagog și populist, care promite numai ceea ce sună frumos, evită subiectele sensibile. Mai mult, apărut peste noapte în politică și cu o serie de legături cu oligarhi controversați, s-ar putea să nu fie ceea ce are nevoie Ucraina într-un moment în care reformele și stabilitatea ar trebui să la ordinea zilei. Sunt curios ce poziții are Zelensky despre ceea ce se întâmplă în vecinătate, dacă este programat să vorbească pe aceste subiecte.

Eroii salvatori sunt la modă. Este o imagine care l-a ajutat pe Poroșenko în 2014, dar care acum îi aduce principalul obstacol pentru reconfirmarea în funcție. Sondajele de opinie îl dădeau pe actualul președinte pe locul al treilea, însă a reușit la limită să intre în turul al doilea. Diferenț fața de primul clasat este de peste 2,5 milioane de voturi, iar jocul înțelegerilor este deschis. În final, alegătorii vor decide la urnă. Rămâne întrebarea ce este mai bine pentru Ucraina, căci programul politic arată tiparul iliberal din punct de vedere politic și fantazist din punct de vedere economic al comedianului de pe scena politică ucraineană.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.