Politică în universități: Cioloș și MRÎ

Politică în universități: Cioloș și MRÎ

La Cluj-Napoca, Platforma România 100, pepiniera de politicieni ai Mișcării România Împreună (MRÎ), condusă de fostul prim-ministru Dacian Cioloș, a organizat o școală de vară politică pentru activiștii de partid.

A vorbit și Dacian Cioloș, amintind acest lucru pe pagina de Facebook. M-a surprins, însă, locul în care era și cum era aranjat prezidiul. La prezidiu erau membrii fondatori ai partidului în devenire – Mișcarea România Împreună. În stânga imaginii era un roll-up cu același partid, iar în partea dreaptă președintele partidului vorbind. În sală, în jur de o sută de oameni cu simbolurile partidului.

Însă ceea ce este deranjant este de unde vorbește persoanelor care se implică în noua formațiune politică: Universitatea Babes Bolyiai, Facultatea de Studii Europene.

Concluzia pe care o trag este că o universitate a găzduit școala de vară a unui partid politic în devenire sau cel puțin evenimentul plenar al acestei școli de vară politice.

Universitatea clujeană trebuie să clarifice ce rol a avut în desfășurarea acestei acțiuni politice, căci nu cred că a fost organizatorul vreunui eveniment transpartinic în care au vorbit toate partidele despre planurile lor de viitor.

Este vacanță, studenții nu sunt acolo, iar activitatea didactică și academică nu se desfășoară în aceste momente. Totuși, liderii MRÎ au organizat un eveniment într-o universitate. Spațiul rămâne unul universitar, iar propaganda politică este interzisă în acest cadru.

Însăși Legea educației naționale, în articolul 7(1), este clară:

În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise activitățile care încalcă normele de moralitate și orice activități care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a copiilor și a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și activitățile de natură politică și prozelitismul religios.

Într-o interpretare strictă,Universitatea Babes-Bolyai și Mișcarea România Împreună au încălcat legea, permițând organizarea unui eveniment din cadrul școlii politice a unei formațiunii în spațiile sale, într-o formulă asemănătoare cu vizita lui Liviu Dragnea într-un cămin studențesc din Regie în 2015.

Simbolurile formațiunii politice și ale universității sunt asociate, putem aduce în discuție și conținutul mesajelor transmise în spațiul universitar. Chiar dacă școala de vară a fost organizată de Platforma România 100, imaginile arată însemnele partidului, conform elementelor de identitate vizuală publicate de partidul discutat.

sursă imagine: fb.com/dacianciolos

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.