Evoluția comparativă a dezvoltării provinciilor Chinei

Evoluția comparativă a dezvoltării provinciilor Chinei

TriviumChina oferă diferite analize și materiale despre situația din China. Recent, am dat peste o ilustrare grafică a creșterii economice în provinciile Chinei în ultimii 40 de ani în funcție de PIB/capita (link).

Această ilustrare reprezintă o modalitate ușoară de a prezenta evoluția economică la nivel subnațional, prezentând trendurile și diferențele inter-provinciale. Totodată, vezi impactul mai multor macro-politici sau evenimente majore în istoria economică și politică a statului analizat.

Analiștii de la TriviumChina prezintă evoluția de la 1978, marcată de programul de reforme și deschidere sub Deng Xiaoping, până în 2017, unde sunt cele mai recente date anuale disponibile. Câteva concluzii sunt amintite de autori în baza acestei ilustrări:

  • Beijing, Tianjin, Shanghai, cele bogate provincii în ultimele patru decenii, metropole importante, au rămas relativ neclintite;
  • Fujian, provincie de coastă, a beneficiat de deschiderea către economia globală din anii 1970;
  • Gansu, o provincie nord-vestică, a ajuns de la mijlocul clasamentului la coada sa, fiind în acest moment considerată unul dintre punctele cheie ale BRI, având nevoie de investiții;
  • Guangdong și-a găsit nișa pe zona de tehnologie și inovare, fiind în prima jumătate și adaptându-se la noile cerințe;
  • Heilongjiang, în nord-vest, un reper al economiei industriale din secolul trecut, a căzut din prima parte a topului aproape de coada clasamentului, rămânând o zonă pentru industria grea a Chinei.

Privind acest studiu de caz, rețeta dezvoltării rămâne validă, cu punctele ei bune și cu cele nefaste, întâlnind, și în cazul Chinei, provocările și oportunitățile deschiderii piețelor, (r)evoluțiilor tehnologice, planificării și prioritizării, printre altele.

Este important de precizat că această comparație urmărește un singur indicator, PIB/capita, iar titlul dat de mine acestei postări poate fi interpretat greșit, întrucât nu putem echivala PIB/capita cu nivelul dezvoltării, deși rămâne o corelație importantă raportându-se la standardele occidentale. Așadar, este vorba doar de evoluția PIB/capita în provinciile Chinei între 1978-2017.

sursă imagine: triviumchina.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.