Politica externă a României este superbă

… dar nu o vede nimeni și merge mai departe doar cu gafe și erori.

Fiind plecat din București și un pic cam departe de telefon și calculator pe 9 septembrie, am ratat cea mai nouă gafă internațională a lui Klaus Iohannis, în contextul întâlnirii pe care a avut-o cu cancelarul german Angela Merkel, prim-ministrul belgian Charles Michel și prim-ministrul Luxemburgului Xavier Bettel.

Dar mi-a atras atenția un articol publicat de The Epoch Times România legat de întâlnirea dintre Iohannis și Merkel și absența politicii externe a României. Îl puteți citi la adresa asta.

Pe scurt, președintele Klaus Iohannis propune înființarea unei agenții europene care să se ocupe cu combaterea terorismului.

”Ar fi o măsură foarte concretă, care ar înlocui multiplele entităţi care se ocupă acum cu acest lucru şi ar putea realmente să crească nu doar securitatea propriu-zisă, ci şi sentimentul securităţii în interiorul Europei” (sursa: The Epoch Times)

Epoch Times amintește două lucruri care arată cât de nepotrivite sunt ideile fără fond care sunt puse într-un discurs.

  1. În primul rând, există o singură entitate responsabilă de gestionarea problematicii terorismului, anume Europol, iar activitățile operaționale ale acestei agenții în privința terorismului sunt destul de bogate: asistență pentru statele membre în investigații, schimb de informații, materiale de analiză, facilitarea schimbului de expertiză între experți și nu numai.
  2. Există Centrul European de Combatere a Terorismului1, aflat în subordinea Europolului. Culmea e că Iohannis era președinte când se purtau discuțiile despre înființarea acestui centru, fiind lansat în ianuarie 2016, iar activitățile pentru crearea lui au fost intensificate după atacurile de la Paris din 13 noiembrie 2015.
Graficul organizațional al Europol. Sursa: Europol
sursa imagine: Administratia Prezidentiala

Revin la discursul președintelui Klaus Iohannis:

Dacă vorbim despre o temă care este o temă centrală în toate dezbaterile naţionale, europene, şi vorbesc aici despre securitate, trebuie să vedem cele două aspecte – securitatea externă, şi aici vorbim despre întărirea controlului la graniţele exterioare ale Uniunii, şi despre securitatea internă, în special, sigur, prevenirea actelor de terorism, şi din păcate am avut prea multe astfel de acte.

 

Dacă vorbim despre acestea, deja ajungem într-o zonă unde am putut să constat că există un larg consens şi cu siguranţă, în viitorul apropiat vom avea măsuri foarte concrete care vin să îmbunătăţească situația în acest domeniu.

 

În cadrul întâlnirilor, am propus ca şi o măsură concretă, deocamdată este o propunere şi vom vedea cum va fi ea transpusă în practică, crearea unei agenţii europene de combaterea terorismului. Ar fi o măsură foarte concretă, care ar înlocui multiplele entități care se ocupă acum cu prevenirea actelor teroriste şi cred că ar putea realmente să crească nu numai securitatea propriu-zisă, ci şi sentimentul securităţii în interiorul Europei.

La aceste probleme eu aș mai adăuga faptul că degeaba ai entități care se ocupă cu creșterea sentimentului securității în Europa, atât timp cât practica și discursul ne omoară. Adică să primești pe toată lumea fără să îi înregistrezi și să obții informații de fundal despre ei, adică să mergi doar pe discursul cetățenii asediate sau pe cel în care totul este roz, adică să nu recunoști că sunt niște state care au niște probleme mari în privința integrării și securității, precum Franța, Belgia și Regatul Unit, adică să nu recunoști că multiculturalismul a eșuat.  Plus că o astfel de declarație venită din partea președintelui României, oricare ar fi el, este cel puțin amuzantă: statistic, românii se tem de probleme pe care nu le au și pe care nu le pot avea în viitorul apropiat, iar acesta nu este sentiment de securitate, ci de o insecuritate profundă.

În concluzie, Iohannis ne face mândri de încă o gafă.

  1. European Counter Terrorism Center; Pe site-ul Europol este disponibil inclusiv comunicatul în care a fost anunțat, descriind activitățile sale, de la schimb de informații la investigații transnaționale []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.