Parlamentul European împotriva Texasului

Parlamentul European împotriva Texasului

Parlamentul European a adoptat o rezoluție îndreptată împotriva legii recente adoptate de statul american Texas prin care sunt interzise avorturile. În urma unei dezbateri în plenul Parlamentului European, europarlamentarii au adoptat rezoluția cu 381 de voturi contra a 253 de voturi contra și 36 de abțineri. Prin intermediul rezoluției, instituția europeană își exprimă solidaritatea cu femeile din Texas, cu profesioniștii din domeniul medical, dar și cu alți actori implicați în asigurarea acestui drept al femeilor.

De asemenea, mai amintește Parlamentul European, eurodeputații își doresc ca Uniunea Europeană să sprijine societatea civilă americană care desfășoară activități privind drepturile reproductive și sexuale și, totodată, să ofere sprijin medicilor care riscă abuzuri din partea autorităților americane din statul Texas.

Parlamentul a lansat și un mesaj către Guvernul SUA, cerând decriminalizarea avortului pentru protejarea femeilor și pentru asigurarea unui mecanism de protecție la nivel federal pentru garantarea accesului la servicii în cazul statelor în care există astfel de interdicții.

Europarlamentarii subliniază că „legile extrem de restrictive care interzic avortul nu reduc necesitatea avorturilor, ci le determină pe femei să realizeze avorturi clandestine, să călătorească pentru a face avort sau să își ducă sarcina la termen împotriva voinței lor, ceea ce reprezintă o încălcare a drepturilor omului și o formă de violență bazată pe gen care afectează drepturile femeilor și fetelor la viață, integritate fizică și mentală, egalitate, nediscriminare și sănătate”.

Conținutul integral al rezoluției adoptate de Parlamentul European la Strasbourg privind legea anti-avort din Texas poate fi citit la adresa aceasta.

În ultimul deceniu, Texasul a restrâns progresiv drepturile femeilor în privința libertății reproductive. Pas cu pas, parlamentarii de la nivel de stat au eliminat drept cu drept, ajungând în situația Legii Senatului nr. 8, cea în discuție acum, adoptată în septembrie 21, prn care, în fapt, sunt interzise pe deplin avorturilor. Acum, Texasul nu oferă excepții nici măcar în cazul grave precum avorturile sau condițiile de sănătate care ar pun în piercol viața mamei la naștere. Această rețetă de eliminare a unor drepturi câștigate cu greu este exportată la nivel internațional.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *