Papa Francis despre politică

Papa Francis despre politică

Pe 24 septembrie, Papa Francis a ținut un discurs în Congres, fiind singura inițiativă de acest fel a unui suveran pontif. Nu este, însă, primul discurs al unui papă în fața unui legislativ, însă este primul ținut în fața Congresului din Statele Unite. A vorbit despre legislativ, despre drepturi, despre visuri, despre fundamentalism, despre misiunea fiecăruia.

A amintit patru elemente ce țin de valori (libertate, libertate în pluritate și neexcluziune, justiție socială și drepturile persoanelor, capacitatea de dialog și deschiderea către Dumnezeu) care conturează Statele Unite astăzi. Mai mult, a adus în discuție câteva concepte din Laudato Si. Ca întotdeauna, s-a focusat și pe o serie de concepte precum națiunea și sprijinul pentru cei vulnerabil.

A sărit un paragraf despre activitatea politică și democrația în Statele Unite. Pe următorul, însă, îl voi traduce, fiind vorba despre ce înseamnă politica.

sursa imagine: giulio napolitano / Shutterstock.com

Politica este, mai degrabă, o expresie a nevoii noastre captivante de a trăi ca oarecare, cu scopul de a construi, ca oarecare, cel mai mare bine comun: acela al unei comunități care sacrifică interesele particulare pentru a împărtăși, în justiție și pace, bunurile sale, interesele sale, viața socială. Nu subestimez dificultate pe care o implică, dar vă încurajez în acest efort.

 

 

Aici, mă gândesc la marșul lui Marthin Luther King de la Selma la Montgomery acum cincizeci de ani ca parte a campaniei pentru a-și îndeplini „visul” drepturilor politice și civile depline pentru afro-americani. Acel vis continuă să ne inspire pe noi toți. Sunt fericit că America continuă să fie, pentru mulți, un pământ al „visurilor”. Visurile duc la acțiune, la participare, la angajament. Visurile care trezesc ceea ce este cel mai adâng și adevărat în viața oamenilor.

Discursul planificat inițial îl găsiți, în limba engleză, pe New Republic, în postarea Pope Francis’s Address to Congress din data de 24 septembrie 2015.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.