Opozantul rus Navalnîi apără libertatea de exprimare după interzicerea lui Donald Trump

Opozantul rus Navalnîi apără libertatea de exprimare după interzicerea lui Donald Trump

Otrăvit cu arme chimice interzise la nivel internațional, opozantul rus Alexei Navalnîi a lansat o puternică critică împotriva Twitter, după ce rețeaua de socializare americană a decis să suspende contul președintelui Donald J. Trump, în baza unei așa-zise analize privind glorificarea violenței prin mesajele transmise de președinte. Alexei Navalnîi este printre primele personalități politice de pe plan internațional care critică decizia rețelei de socializare.

Reamintesc că într-o coordonare exemplară, Facebook și Twitter au eliminat conturile președintelui american și ai unor apropiați ai acestora. Imediat după, o parte din susținători s-au mutat pe alte platforme, printre care Parler, o rețea socială lansată în 2018. Imediat, Apple a anunțat că va elimina din app store-ul iOS aplicația Parler dacă Parler nu se conformează cu o politică de moderare a conținutului, iar Google a eliminat direct aplicația din Google Play. Angajații Amazon, de asemenea, printr-o organizație a lor pentru justiție climatică, pun presiune pentru suspendarea serviciilor de hosting oferite de Amazon Web Services pentru Parler. Această situație a ridicat semne de întrebare privind puterea pe care o au aceste companii, inclusiv de a merge până la a elimina o persoană din spațiul public în funcție de viziunile politice.

Dizidentul rus, recuperat după ce a fost aproape omorât de serviciile rusești cu Novichok, conform informațiilor transmise de mai multe canale, a dat pe Twitter un mesaj cu unsprezece puncte privind situația creată. Descrie interzicerea lui Trump pe Twitter ca „un act de cenzură de neacceptat”. Mai grav, Navalnîi spune că dacă este înlocuit numele lui Trump cu Navalnîi în discuția aceasta, cei care ar face asta ar obține o imagine 80% exactă  a reacției Kremlinului față de acesta, având interzisă participarea în alegeri sau pronunțarea numelui la TV.

Ce spune Alexei Navalnîi despre cenzurarea lui Donald Trump?

Redau în propria mea traducere mesajul transmis de Alexei Navalnîi, atât în limba rusă, cât și în limba engleză:

Cred că interzicerea lui Donald Trump pe Twitter este un act inacceptabil de cenzură.
Desigur, în timpul mandatului său, Trump a scris și spus lucruri foarte iresponsabile. Și a plătit pentru acest lucru prin nealegerea pentru un al doilea mandat.
Alegerile sunt un proces simplu și competitiv. Tu poți participa la acestea, poți face apel împotriva rezultatelor, acestea sunt monitorizate de milioane de oameni. Interzicerea pe Twitter este o decizie a unor oameni pe care nu îi cunoaștem adecvat printr-o procedură pe care nu o cunoaștem.
În opinia mea, decizia de a-l interzice pe Trump a fost bazată pe emoții și preferințe politice personale.
Să nu îmi spuneți că a fost interzis pentru că încălca regulile Twitter. Primesc amenințări cu moartea aici în fiecare zi de ani buni, dar Twitter nu interzice pe nimeni (nu pentru că nu solicit asta).
Printre oamenii care au conturi Twitter se găsesc criminali cu sânge rece (Putin sau Maduro) sau mincinoși și hoți (Medvedev). Pentru mulți ani, Twitter, Facebook și Instagram au fost folosite ca o bază pentru fabricile de troli ale lui Putin și ale unor grupuri similare din alte țări aflate sub regimuri autoritare.
Cei care resping COVID-19 există liber și comunică pe Twitter. Cuvintele lor costă mii de vieți. Și, totuși, a fost Trump cel interzis public și ostentativ. Această selectivitate indică că a fost un act de cenzură.
Desigur, Twitter este o companie privată, dar am văzut multe exemple în Rusia și China de astfel de companii private devenind cei mai buni prieteni și facilitatori ai statului când vine vorba de cenzură.
Dacă înlocuiești „Trump” cu „Navalnîi” în discuția de astăzi, vei obține o imagine 80% corectă a răspunsului Kremlinului la întrebarea de ce numele meu nu poate fi menționat pe TV în Rusia și de ce nu trebuie să mi se permită participarea în nicio alegere.
Acest precedent va fi exploatat de inamicii libertății de exprimare din jurul lumii. De asemenea, în Rusia. De fiecare dată când ei au nevoie să reducă la tăcere pe cineva, ei vor spune că „aceasta este o doar o practică comună, chiar și Trump a fost blocat pe Twitter”.
Dacă Twitter și Jack (n.r. fondatorul și deținătorul principal al Twitter) vor să îndrepte lucrurile, ei trebuie să creeze un fel de comitate care poate lua astfel de decizii. Noi trebuie să știm numele membrilor acestui comitet, să înțelegem cum funcționează, cum votează membrii săi și cum putem face apel împotriva deciziilor lor.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *