Oferta Ucrainei pentru Transnistria trebuie ferm respinsă prin orice canale posibile

Oferta Ucrainei pentru Transnistria trebuie ferm respinsă prin orice canale posibile

După Paște, în presa din România, a apărut oferta făcută un oficial ucrainenea, consilier al președintelui Vladimir Zelenschi (de fapt, al șefului Administrației Prezidențiale de la Kiev), pentru rezolvarea „problemei transnistrene”. Declarațiile acestuia au venit după autoritățile de securitate din Transnistria au relatat un atac cu un lansator de grenade. Știm cu toții că după Prut este o mare problemă de construcție națională, construcție statală și de asigurare a unui cadru constituțional care să garanteze drepturile și libertățile individuale, fapt ce este ușor instrumentalizat către scopuri ilegitime.

Indiferent de autoratul atacului de la Tiraspol, propunerea oficialului ucrainean trebuie condamnată ferm, este împotriva principiilor de bază ale dreptului internațional, propune încălcări flagrante a Cartei Națiunilor Unite și ale principiilor care stau la baza ordinii de securitate europene. Nu putem spune, însă, că autorul declarației nu a auzit de acestea și, fără vreun proces de intenție, merită precizat că propunerea este instrumental toxică când vine, dincolo de statutul de influencer digital, de la un fost lucrător al serviciului de informații al Ministerului Apărării din Ucraina, cu activitate ulterioară de pregătire a rezerviștilor care luptau în Donbass și strategic pus în Grupul de contact trilateral al Acordurilor de la Minsk care ar fi trebuit să faciliteze pacea acolo.

Găsiți declarațiile pe portalul HotNews.ro, preluând informația de pe un site de limba română din Republica Moldova finanțat de Guvernul României.

Consilierul lui Zelenschi propune o înțelegere între Ucraina și Republica Moldova pentru o intervenție armată a Ucrainei în Transnistria, sprijinită de România, pentru a „rezolva cât ai pocni din degete” problema transnistreană, căci despre asta este vorba când vorbește despre nevoia Republicii Moldove să ceară „ajutor” Ucrainei și României. În alte cuvinte, propune un complot împotriva păcii, o crimă de agresiune împotriva păcii.

Pentru cei ce nu știu, de la Al Doilea Război Mondial, aceasta a rămas cea mai gravă infracțiune la nivel internațională. Este și unul dintre motivele pentru care, dincolo de multe altele, avem reacția de astăzi împotriva Rusiei în cazul agresiunii Ucrainei.

În cazul soluției de a „rezolva cât ai pocni din degete” problema transnistreană, trebuie amintit că, față de oficialii ucraineni care sunt la Kiev sau față de cei de la Chișinău, care se vor retrage la Moscova dacă se întâmplă ceva în Transnitria care scapă de sub control, cei de la București vor răspunde penal la nivel internațional. În lista actelor de agresiune ale Curții Penale Internaționale se află și situația în care foarțele armate ale unui stat aflate pe teritoriul altui stat, chiar și cu acordul statului gazdă, sunt folosite contrar condițiilor din acord sau extinderii prezenței după încheierea acordului. Și, când este vorba de agresiuni împotriva păcii, se cumulează și alte situații, după cum ne-a aratat Tribunalul Internațional pentru fosta Iugoslavie. Și chiar și așa, nu putem trece peste barierele domestice care ar putea permite vreun astfel de acord, căci nu este permis de Constituția Republicii Moldova.

Deși tema aceasta a devenit virală în spațiul public, nu au existat reacții publice (din ce am văzut). Este bine. Speranța este că nu există aceste reacții nici cu ușile închise pentru că nu este nimic de discutat pe această temă. Politic, ar însemna că România își încalcă obligațiile internaționale de bază, inclusiv cele apărute mai târziu precum față de NATO și UE, dincolo de contribuția pentru escaladarea războiului din Ucraina. În alte cuvinte, nimeni nu va sprijini sau evita să condamne un stat agresor care acceptă o astfel de propunere precum cea transmisă de consilierul președintelui ucrainean Vladimir Zelenschi Securitatea și stabilitatea Republicii Moldova, indirect și ale Transnistriei, sunt esențiale în aceste momente fierbinți.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.