O redresare post-COVID-19 bazată pe drepturile omului
Guvernele Uniunii Europene au anunțat un angajament al Uniunii Europene pentru drepturile omului în contextul redresării de după pandemie.
Care sunt ideile principale ale redresării post-COVID-19 bazată pe drepturile omului?
„Uniunea Europeană recunoaște că actuala pandemie COVID-19 și consecințele sale economice au un impact negativ crescând asupra drepturilor omului, democrației și statului de drept, incluzând asupra spațiului civic. Pandemia continuă adâncirea inegalităților preexistente și creștere presiunea asupra persoanelor în situații de vulnerabilitate.
În această lumină, UE reafirmă că răspunsul socio-economic cu drepturile omului în nucleul său va permite o redresare mai sustenabilă și mai bună.
UE se angajează să asigure că răspunsul să la COVID-19 sprijină dignitatea și drepturile tuturor fără discriminarea de nicio formă. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă și niciun drept al omului ignorat.
Prin urmare, drepturile omului, democrația și statul de drept vor rămâne în centrul răspunsului UE la pandemia COVID-19, așa cum este menționat în concluziile Consiliului privind Planul de acțiune al Uniunii Europene pentru democrație și drepturile omului 2020-2024.
Acțiunea UE trebuie să fie ghidată de asemenea de Acordul de la Paris privind schimbările climatice și Agenda 2030 pentru Dezvoltare SUstneabilă, întrucât pandemia COVID-19 este un apel de trezire asupra amenințării tot mai mari a schimbărilor climatice și degradării mediului.
În final, Consiliul recunoaște importanța contribuției făcute de toți membrii #TeamEurope (n.r. Echipa Europa, modul de coordonare al răspunsului extern în timpul pandemiei cu implicarea statelor și UE), ca parte a răspunsul global al UE la COVID-19, și contribuția acestora pentru demonstrarea solidarității, responsabilității și leadershipului global al UE”, transmit autoritățile europene.
Uniunea Europeană consideră că toaate drepturile omului sunt universale, indivizibile, interdepedente și cu legături reciproce intrinseci. De aici și sprijinul pentru un larg spectru de drepturi, de la libertatea de exprimare, pluralismul media și asigurarea drepturilor sexuale și reproductive la componenta digitală a drepturilor omului și atenția asupra persoanelor în situații vulnerabile, dezavantajate și marginalizate.