O nouă inițiativă Erasmus lansată de Comisia Europeană

O nouă inițiativă Erasmus lansată de Comisia Europeană

Move2Learn, Learn2Move

Comisia Europeană a anunțat, cu ocazia aniversării a 30 de ani de Erasmus, lansarea inițiativei Move2Learn, Learn2Move, o inițiativă ce urmărește să ofere tinerilor șansa de a învăța și a călători într-un alt stat membru. Este unul dintre răspunsurile Comisiei Europene la propunerea Parlamentului European de a încuraja mobilitatea în rândul tinerilor.

Move2Learn, Learn2Move beneficiază de un buget de 2,5 milioane de euro prin intermediul Erasmus+, fiind estimat că vor beneficia 5.000 de participanți.

Inițiativa va fi implementată prin intermediul rețelei eTwinning, fiind invitate să participe claselor cu elevi cu vârsta de și de peste 16 ani din școli care au participat în programul eTwinning și au avut proiecte depuse în acest context în anul școlar 2016-2017. Acestea au fost invitate să precizeze dacă doresc să obțină bilete de călătorie gratuite, urmând a fi acordate celor mai bune proiecte de eTwinning din fiecare stat.

Pe lângă limitele bugetare ale tichetelor de transport (350 de euro sau 530 de euro în anumite cazuri), călătoriile vor trebui să îndeplinească câteva criterii ce țin de conștientizarea impactului emisiilor de carbon printr-o limită a amprentei de carbon a călătoriei care va trebui îndeplinită și un raport între timpul petrecut călătorind și timpul petrecut la destinație.

O serie de operatori de transport și-au manifestat sprijinul pentru inițiativă, oferind diferite rabaturi, aceștia fiind Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling și Westbahn, alți operatori fiind liberi să se alăture.

Pe 20 martie a fost deschis apelul pentru astfel de propuneri, având ca termen limită 30 iunie. Până în august 2017 ar trebui încheiată selecția, participanții având ca termen 31 decembrie 2018 pentru călătorie.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.