Viitoarele elite vin de pe Marte
Norocul cu Realitatea TV1 este că pot urmări prin live streaming anumite emisiuni de interes. Am considerat că emisiunea din această seară de la Jocuri de Putere, având ca invitați unsprezece tineri cu potențial, activi în diferite domenii, reprezintă o emisiune de interes, motiv pentru care m-am uitat.
Știm cu toții (sau nu) că elitele sunt, în general, rezultatul mediului în care s-au dezvoltat. Uneori, se întâmplă să fie copiii unor foste elite, alteori să sprijine anumite acțiuni în schimbul anumitor servicii. Mai sunt și cazuri în care elitele au devenit elite prin muncă și inițiative. Nu putem nega rolul rețelelor de putere în formare acestor elite. Cu toate acestea, emisiunea mi-a lăsat un gust neplăcut din alte motive, din cauza unor idei amintite și tare îmi este teamă că rezultatele acestor rețele de putere vor fi crearea unor viitori lideri ai României pe modelul deja cunoscut, artificial, care să eșueze în repararea României.
Înainte de a le expune, felicit inițiativa România Noului Val, un volum colectiv care reunește 77 de lideri români emergenți, activi în domeniile lor de activitate. Este bine să avem și așa ceva, să vedem unde ne situăm și să portretizăm câteva din miile de tineri cu inițiativă și care se mișcă.
O diferență majoră de abordare
Cu toate acestea, remarc un defect în privința abordării. Am avut discuții cu tineri de pe toate continentele și am observat o diferență majoră de gândire. În timp ce tinerii români se întreabă ce îmi iese și se gândesc ce vor fi, ceilalți mi-au expus ideile lor despre ce vor să facă și cum vor să devină prin activitățile lor având REZULTATE cu impact real. Practic, aceasta este diferența dintre plasarea ego-ului în centrul universului și plasarea comunității și a grupurilor din care faci parte pe prima poziție. Am întâlnit mii de tineri români și câteva sute bune de tineri din afara țării, cu unii am rămas în contactat, cu alții nu, însă generalizarea de mai sus este rezultatul acestei observații.
Unul dintre efectele acestei abordări este că este înțeles mult mai bine mediul înconjurător și relații dintre oameni. Acești tineri cunosc mult mai bine societatea în care trăiesc, sunt conștienți de rolul lor ca parte a mecanismului și nu au impresia că mecanismul este funcțional din cauza lor. Se întâmplă să scoată și mai puține perle în momentul în care aruncă cu păreri, dar în momentul în care Partidului Noului Val va prelua puterea, treptat, perlele respective vor fi vaselina care va permite funcționarea vechiului sistem. Voi reveni peste douăzeci de ani cu verificare a ceea ce spun acum.
Șapte clarificări realiste pentru Noul Val
Emisiunea a fost un câștig pentru mine. Am aflat că există societate civilă în Focșani (de la existența a câtorva inițiative la existența unei societăți civile este diferență ca de la cer la pământ) și am descoperit că taxele vamale sunt inutile. Glumesc, mai puțin în cazul societății civile vrâncene, aflată sistematic și cvasi-permanent sub presiune. Vin cu câteva impresii, în opoziție cu ceea ce au afirmat reprezentanții Noului Val:
- Statul în bibliotecă este recomandat. Contrar impresiile lăsate de emisiune, statul în bibliotecă ar putea ajuta de diminuarea numărului perle în cazul unora dintre participanți. Vă asigur că dacă nu vreți să aveți un stabiliment de paie, este necesar să stați și în bibliotecă. Primul pas este să știți că nu știți.
- Citatele sunt foarte bune, este bine că se găsesc anumite lecții în acestea, dar să trecem dincolo de cele mainstream și să acționăm. Dacă ne place să facem ceva pentru stat, să venim cu un plan concret, să luăm legătura cu anumiți reprezentanți executivi și legislativi și să trecem la acțiune. Cunosc câțiva zeci de tineri care fac asta constant și eficient.
- Apreciind dorințele fiecărei persoane de a prelua puterea și conștient de eșecurile dintotdeauna asupra tinerilor care au ajuns la putere (există și câteva excepții, pe care le recunosc și felicit, indiferent de tabăra politică sau grupurile în care se află), preluarea sa nu se reduce la continuarea vechilor proiecte fără a veni cu o valoare adăugată sau la începerea unor noi inițiative sau prin renunțarea la ceea ce există deja. Se construiește, mai radical sau mai puțin radical, dar se construiește pentru toți cetățenii, fără tendințe discriminatorii.
- Vrei servicii de calitate oferite de stat? Atunci ai costuri pe măsură, reflectate în taxe și impozite, în general. Vrei să dai 2 RON și nu 1,2 EUR pe o călătorie cu un mijloc de transport public, atunci accepți consecințele. Resursele dictează politicile publice. Oriunde. România are resurse pentru a se autosusține, dar nu pentru a se dezvolta în sensul modern. Pentru asta ai nevoie și de importuri, și de conexiuni, și de exporturi și alte legături.
- Există o logică pentru care există taxe mai mari pentru produsele din afara Uniunii Europene față de cele din interiorul Uniunii Europene. Uniunea este un spațiu economic, în primul rând, apoi unul politic. Ulterior celui economic, a fost creat și cel politic. Avem o piață comună care presupune libera circulație a muncitorilor, a produselor, a capitalului care favorizează interconexiunile și dezvoltarea acestui spațiu. Asta înseamnă și protejarea mediului intor față de cel din afară pentru că, față de China, cu 1,36 mld. de locuitori, UE are doar vreo 504 mil. Nivelul de dezvoltare este mult mai ridicat, costurile sunt mai mari, serviciile mai calitative, dar și mai costisitoare, resursele mai limitate. Prin urmare, taxele vamale pentru produsele importante sunt o necesitate pentru asigurarea stabilității pieței interne. Ne place să votăm pentru Parlamentul European, să avem o piață de desfacere de milioane de clienți fără bariere (în curând, vom adăuga UE + US), să atragem fonduri europene pentru proiecte de dezvoltare, să vorbim despre stat de drept, liberă circulație, dar nu ne plac taxele pe produsele importante din afara Uniunii, atunci e o problemă.
- Eu sunt un apărător al partidelor politice. Peste tot funcționează la fel, cu mici diferențe. Sfera politică românească are nevoie de câteva reforme. Cu toate acestea, nu există democrație fără partide. Nici măcar socialism cu caracteristici chineze fără partide2 . Partidele sunt o condiție a reprezentativității și pentru o bună guvernare într-un stat cu o populație numeroasă. În general, liderii partidelor au fost cândva tineri cu inițiativă, cu gânduri, cu proiecte ș.a.m.d., dovedind asta. Deci, să nu aveți așteptarea să veniți brusc într-un loc și toată lumea să fie în genunchi.
- România, în actuala formă, este un stat dificil de administrat. Ai numeroase piedici în a oferi modele de dezvoltare pentru România. Istoric, geografic, demografic, politic, social, cultural, geopolitic, România are toate premisele pentru a fi colonia perfectă. A nu se înțelege faptul că este un stat inferior sau că este guvernată o populație inferioară, nici vorbă, ci faptul că trebuie să facem comparații pe măsură (cu statele din Balcani, cu țările din Magreb, cu alte țări est-europene, cu grupurile din Caucaz, cu statele din zona andină, cu o serie de state africane etc.). Situarea în UE reprezintă un mare avantaj pentru dezvoltarea zonei. Și trebuie să cunoaștem aceste premise, apoi să venim cu modele de dezvoltarea specifice. Modelul de cluster regional pe anumite domenii este unul dintre acestea, modelul tip punct de conexiune este altul. Pot fi funcționale.
Sunt câteva clarificări cu privire la generația Noului Val, care mi-a lăsat o impresie puțin dezamăgitoare în emisiunea de aseară de la Jocuri de Putere. Pe unii îi cunosc, despre alții am auzit, unii au avut o prestație bună, alții, ei, bine, mi-au amintit de Trăsniți în NATO. Am făcut aceste afirmații într-un mod pragmatic, chiar dacă uneori sunt mai mult suporterul unor utopii, dar pragmatismul este necesar.
#noulval: Viitoarele elite vin de pe Marte
Până una-alta, îi așteptăm pe cei de pe Marte:
- și cu B1 TV, Antena 3 și încă câteva posturi, nu și televiziunea publică, unde am trimis o cerere de informații publice acum câteva luni pentru a întreba de ce, ca cetatean roman, aflat pentru o perioada limitata in afara tarii, nu am acces la programele televiziunii publice, chiar daca legea privind functionarea respectivei companii de stat nu face nicio diferenta, primind un raspuns sec cu privire la faptul ca pot sa urmaresc TVR International si ca nu au licenta pentru transmitere in afara teritoriului pentru unele materiale [↩]
- folosesc pluralul pentru că în China continentală există un sistem de cooperare multipartidistă, dominat de Partidul Comunist Chinez [↩]