Noi credem în recunoștință, noi credem în solidaritate

Astăzi, 28 noiembrie, americanii sărbătoresc Ziua Recunoștinței (Thanksgiving Day), o zi în care se mulțumește lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei, pentru anul care a trecut, acompaniată de momente petrecute în familie și de sprijin pentru cei care au mai puțin, cu sau fără voia lor.

We are a people who are greater together than we are on our own.

Mai sus, am citat din mesajul video adresat de președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, națiunii americane, postat pe Twitter prin intermediul contului oficial al Casei Albe, un mesaj care arată că adevărata putere a unui popor stă în solidaritate. Putem să trecem peste bariere și să contribuim la o lume mai bună? Eu cred că da, iar acest model poate fi împărțit, acela de a fi mai buni împreună, decât pe cont propriu. Făcând o scurtă paranteză, menționez că Barack Obama este o personalitate care mă inspiră.

 

Spiritul Zilei Recunoștinței nu trebuie să se rezume doar la o națiune, trebuie să fie alături de noi de fiecare dată, fie că o ducem bine sau ne confruntăm cu o serie de probleme cauzate de hazarde naturale, antropice sau de nivelul de trai. Suntem oare capabili să ne uităm în jurul nostru și să acționăm? Sunt câteva modalități prin care putem transmite mai departe mesajul solidarității și al recunoștinței.

#campofriofacebine

În primul caz, în privința solidarității, evidențiez o inițiativă Campofrio susținută de World Vision România, desfășurată sub sloganul #campofriofacebine. În perioada 21-28 noiembrie, în rețeau Carrefour România, Campofrio a transformat cu bunăvoință fiecare produs achiziționat într-un sandviș pentru un copil dezavantajat din comunitățile doljene.

Până la 15 ani, am copilărit, crescut și învățat într-o localitate vrânceană dezavantajată din mai multe puncte de vedere. Situații precum cea prezentată în clipul de mai jos am întâlnit. Problema, însă, este că acestea există și acum. La fel ca în unele comunități doljene, ca în comuna în care am crescut, Chiojdeni, există sute de cazuri de comunități aflate în această situație în România.

Donator pentru viitor


World Vision desfășoară campania „Donator pentru viitor”, o campanie care merită susținută din multe direcții. Campofrio s-a alăturat și a donează peste 8000 de sandvișuri. Mi-aș dori să văd mai des astfel de colaborări pentru solidaritate.

Mi-aș dori ca noi să fim mai recunoscători și să realizăm mici acțiuni îndreptate spre bine, condimentate cu de un spirit frumos, mi-aș dori să fim mai uniți. La întrebarea pusă de Blogal Initiative și Campofrio România, imediat mi-au venit în minte câteva exemple pe care ar trebui să le practicăm din inimă mai des.

Rolul lui „mulțumesc” într-o societate destabilizată

Trăim într-o societate din ce în ce mai destabilizată. Individualismul este acel elemente care, în cooperare cu uitarea, sprijină această destabilizare. Când ai spus ultima dată mulțumesc unei persoane care te-a ajutat, care ți-a oferit un sfat, care te-a sprijinit moral și nu numai? Este un gest normal. Îmi doresc să fie un gest normal.

Din puțin, spre mai mult

Ar trebui să fim mai darnici. De multe ori, ne e teamă să donăm chiar și un leu atunci când suntem întrebați sau informați dacă am face asta pentru un caz nobil. E prea puțin? Nu avem nici atât? Dacă noi am fi în acea ipostază, cum am reacționa? Ne-am dori ca mai mulți oameni să fie solidari și să ofere. Fiecare leu poate contribui la atingerea obiectivului.

Să fim recunoscători printr-un comportament sustenabil

Foametea și sărăcia sunt problemele de bază ale omenirii. O treime din hrană o aruncăm. Motivele sunt diverse, dar putem avea un comportament prin care să optimizăm consumul nostru gândindu-ne la cei de lângă noi și la faptul că am putea să oferim o felie de pâine cu ceva care ar putea să potolească foamea acută pentru astăzi.

Să acordăm din timpul nostru

Ne grăbim. Totul se rezumă la oră, la minut, la secundă. Și eu fac asta. Am programul făcut cu o săptămână înainte și mă gândesc cu groază la momentele care mi-ar putea strica anumite planuri. Cu toate acestea, pot găsi cinci, zece minute pentru a ajuta pe cineva care are nevoie.

Să fim activi și să ne implicăm

Un adevărat cetățean european este capabil să se implice activ și să îi sprijine în diferite moduri (de la sprijinirea unei campanii de ajutorare organizată de un grup tineri până la o acțiune voluntară în domeniul în care te pricepi), împărțind atitudini, abilități, cunoștințe, obiecte, opinii ș.a.m.d.

Acest lucruri nu necesită costuri mari și sunt constructive. Pot fi exemple și dovezi ale faptului că ne îndreptăm într-o direcție bună. Nu putem să îi uităm pe cei din jurul nostru și să sperăm că o vom duce bine. Nu cred în acest mod de a trăi. Poate că aș putea părea naiv crezând că așa putem face puțin bine, însă îmi asum asta, dacă este cazul.

Închei crezând în puterea recunoștinței, în puterea solidarității, în puterea toleranței, a bunăstării și a mulțumirii, sperând că vom face mai mult bine. EU, TU, NOI, România!

*sursă cover facebook.com/WorldVisionRomania

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “Noi credem în recunoștință, noi credem în solidaritate”

Comments are closed.