Nevoia unei politici privind securitatea persoanelor

Nevoia unei politici privind securitatea persoanelor

Devine din ce în ce mai complicat să trăiești în România din punct de vedere al securității fizice. Au loc evenimente probabil unice în Europa și nimeni nu răspunde, nici măcar nu se mai reacționează cu excepția sistemului de urgențe. Mai grav, nu se găsesc reacții la nivel administrativ și politic față de aceste tragedii, semn că între mediul politic și populație există mai degrabă relații feudale decât cele specifice unei democrații moderne, bazate pe nevoile publice, transmise prin intermediul electorilor.

Am avut Colectiv în 2015. Nu s-a schimbat nimic. Nici măcar afișele cu faptul că anumite clădiri nu au autorizație nu mai există. Despre aprobările pentru alte clădiri care nu au aceste autorizație, acestea continuă să fie date fără probleme. De multe ori chiar fără intervenții ilegale. În fiecare săptămână avem câte un Colectiv pe drumurile României, poate chiar două, trei. Accidentele de pe autostrăzi, corupția generalizată în instituțiile de autorizare, monitorizare și control a condițiilor de folosire a infrastructurii rutiere, și cele de pe drumurile unde nu ar fi nevoie de autostrăzi arată că problema, evident, nu are treabă cu autostrăzile. Cazul celor șapte persoane omorâte pe E85 în Bacău, incluzând și doi copii, este unul din nenumărate altele. Alți cinci copii au murit la scăldat în apele Siretului. Mai sunt și alte cazuri care pot fi prevenite printr-un mic interes public. Cel puțin legat de ultimul exemplu, pe vremea mea se făceau instruiri și se lansau avertizări privind pericolele la scăldat, acum nimic. Nici măcar despre accidente extreme precum cutremure, furtuni, alunecări de teren, inundații, valuri de căldură nu se mai discută preventiv ceva, în spiritul unei anomii cauzate de politic și politizare.

Cum putem să avem la nivelul Guvernului tot felul de inițiative de politici publice, mai bune sau mai rele, de obicei aprobate în baza unor documente în care nu înțelege ideea de politică publică, s-ar putea genera și una axată pe securitatea personală. Capitalul uman este cea mai importantă valoare pe care o are o națiune, iar investițiile în capitalul uman sunt esențiale pentru dezvoltare. Comuniștii reușeau să facă multe dintre instructajele și măsurile centrate pe om care acum lipsesc. Iar ceea ce se întâmplă acum nu are treabă cu regimul politic, ci pur și simplu cu faptul că cei aflați la conducere nu înțeleg ideea de misiune publică, de roluri ale statului, de interese publice, de guvernare centrată pe om. Citesc manuale de instructaj pe astfel de teme din 1955, e drept fără a fi color și cu desene, dar eficiente. Iar pentru multe dintre probleme care cauzează astfel de incidente care pun în pericol siguranța și securitatea persoanei nici nu este nevoie de schimbări transformaționale, ci doar de intervenții punctuale. Avem nevoie de o politică publică orizontală privind securitatea persoanei.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *