NATO ia măsuri în lupta cu coronavirusul

NATO ia măsuri în lupta cu coronavirusul

NATO se implică deja de săptămâni bune în sprijinirea statelor membre în lupta împotriva coronavirusului. Aproximativ un miliard de oameni din spațiul nord-atlantic se bazează pe sprijinul Alianței, sprijin care vine pentru a limita răspândirea virusului și pentru a diminua riscul pentru oameni și comunități.

Alianța se ocupă de coordonarea și sprijinirea eforturilor naționale împotriva pandemiei, furnizând ajutor medical, logistic și de transport. Forțele armate aliate joacă un rol important în sprijinirea răspunsului autorităților civile prin planificare și logistică, spitale de teren, transport de materiale medicale și de protecție, transport de pacienți, dezinfectarea spațiilor publice, sprijin la punctele de trecere a frontierelor și nu numai.

Solidaritatea între națiunile aliate este dovedită și continuă să fie afișată. Ca răspuns la solicitările Italiei și Spaniei de ajutor, solicitări prin canalele NATO, Cehia și Turcia au transmis materiale de protecție și dezinfectant către Italia și Spania. O altă agenție internă a NATO a ajutat Luxemburgul să își crească capacitatea de spitalizare prin furnizarea de corturi pentru spitalele de teren și mobilizarea de echipament în mai puțin de 24 de ore.

Soluțiile aeriene oferite sprijină statele membre în importul de provizii medicale. În România, un transportator cargo de mare tonaj a sprijinit un transport aerian rapid a 100.000 de costume de protecție. Forțele aeriene ale Germaniei transportă pacienți italieni și francezi pentru tratament, dar și doctori din Polonia și Albania pentru a-și ajuta colegii italieni aflați în criză.

Rolul NATO în coordonarea răspunsului la pandemia COVID-19 rămâne esențial, oferind un răspuns credibil în sprijinul cetățenilor din fiecare stat. Secretarul general al NATO, Jen Stoltenberg, a transmis după prima videoconferință a miniștrilor de externe că „NATO a fost creat pentru a face față crizelor. Astfel încât putem ajuta, iar Alianța își joacă rolul”.

imagine: NATO

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.