Printre cursurile care mi-au plăcut pe semestrul al II-lea

Metode de Cercetare Socială și Politică

În cadrul facultății, am avut parte de o experiență faină: aceea de a aplica ceea ce ai învățat la curs. Pe semestrul al doilea, am avut un curs intitulat Metode de Cercetare Socială și Politică, care, din punctul meu de vedere, a reușit să își atingă obiectivele și așteptările pe care mi le formasem.

Unul dintre cursurile cu partea aplicativă foarte bine conturată

Îmi doream ca universitatea să aibă și partea ei aplicativă, cea în care ai ocazia să confrunți cu realitatea ceea ce ai învățat. Pe primul semestru, acest lucru s-a realizat în cadrul unui curs de sociologie, la finalul căruia a trebuit să redactez o lucrare de cercetare. Ocazia respectivă mi-a confirmat că am motive întemeiate să apreciez lucrările originale și să le blamez pe cele plagiate. La momentul respectiv, am obținut un rezultat foarte bun, învățând că determinarea și munca pot fi găsite și în sistemul universitar românesc. Îmi doresc să scăpăm de problema copiatului și a plagiatului.

Sistemul de evaluare oferă alternative studenților

Închei paranteza și revin la Metode de Cercetare Socială și Politică. Cursul a fost foarte bine structurat. Îți oferea posibilitatea atât să afli informațiile necesare, cât și să le recapitulezi în cursul următor. Materia a fost ușor de înțeles, răspunsurile la întrebările avute au venit, iar evaluarea, din nou, a fost exemplară. Evaluarea pe parcursul semestrului a constat într-o serie de patru teste neprevăzute. Media, desigur, se regăsește într-un anumit procentaj în nota finală, dar nu conta cât luai la testele respective la fiecare în parte.

Experiența primelor interviuri de cercetare

Totodată, au mai contat două interviuri realizate de fiecare student cu două persoane de vârsta a treia. Lăsând la o parte faptul că am avut ocazia să descopăr tema interviului din perspectiva unor persoane pe care le cunoșteam, dar nu la fel de bine, am învățat, practic, cum trebuie să te comporți în cadrul unui interviu. Diferența de la primul luat la al doilea a fost majoră, nu doar pentru că știam mai bine întrebările, dar cunoșteam o serie de reacții pe care le puteam întâlni la intervievați. Practic și util, acest exercițiu de cercetare sociologică, adaugă un plus modului de desfășurare a cursului. Acum, scriu acest articol luând o pauză de la transcrierea interviului secund.

Există și examinarea de la final. Până acolo, însă, trebuie să apreciez modul în care s-au desfășurat seminariile. A fost ocazia pentru a aprofunda ceea ce ai făcut la curs și a oferit cadrul pentru a testa și alte metode, tehnic și instrumente de cercetare: observația, realizarea unor întrebări de chestionar, analizarea unuia ș.a.m.d.

Sunt curios ce urmează în anii următori

Privind în ansamblu, acest curs mi-a întrecut așteptările. Sper ca în anii următori să am ocazia să întâlnesc și altele care să ofere mai multe perspective (și aici mă bucur, căci semestrul al doilea chiar a fost bogat în astfel de cursuri). Simțeam nevoia să mai spun câte ceva despre modul cum trece viața de student la științe politice, o perioadă în care înveți să demontezi majoritatea aparențelor în care trăim.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.