Măsuri împotriva spălării banilor pentru fraieri, fraieri pe persoană fizică sau juridică
În luna octombrie 2024, o instituție de credit ce operează în România mi-a refuzat transferul unei sume către altă instituție de credit ce operează în România. Am efectuat electronic această solicitare, aflând abia după două zile că transferul a fost blocat/nu a putut fi efectuat.
Am solicitat prin email informații cu privire la această problemă, inclusiv prin solicitarea unei programări fizice, nu am primit niciun răspuns.
Astăzi, am pus această întrebare după o deplasare fizică la una dintre agențiile băncii în cauza. Am pus aceeași întrebare și nu am aflat răspunsul la motivul pentru care mi-a fost blocat transferul respectiv, doar vagi posibilități și evitarea răspunsurilor. În schimb, am aflat că dacă, în loc să efectuez transferul respectiv, aș fi scos numerarul echivalent și l-aș fi depus la cealaltă bancă, nu aș fi avut nicio problemă.
În același timp, am mai descoperit că foarte multe instituții de credit din România și instituții publice din România,folosesc pentru supraveghere video echipamentele unei companii controlate de guvernul Republicii Populare Chineze și de armata Partidului Comunist Chinez.
În afară de faptul că zonele respective sunt supravegheate, nu am văzut alte informații afișate public privind modul de procesare a informațiilor respective.
Compania producătoare este sancționată de Statele Unite ale Americii și multe alte state pentru complicitatea la încălcarea drepturilor omului, inclusiv prin folosirea sa supravegherea persoanelor din lagările de muncă din China și pentru detectarea persoanelor aparținând minorităților etnice, religioase, și alte persoane care pot crea probleme statului, pentru falsificarea testelor de conformitate, pentru alte practici comerciale neloiale și ilegale, pentru riscurile pe care le prezintă la adresa securității cibernetice, și pentru faptul că pot avea uz dublu civil și militar, printre alte probleme pe care le ridică. De asemenea, folosirea acestor produse a fost interzisă de Parlamentul European.
Nu cred că a fost vreo dezbatere publică în România și vreun proces public de deliberare despre modul relaționării și limitele modului relaționării cu Republica Populară Chineză și condițiile acestei relaționări, spunând acest lucru ca o persoană care consideră că sunt numeroase modalități de a avea relații reciproc avantajoase, însă fără a renunța la drepturile omului și libertățile fundamentale, la protecția mediului și la dreptul la o bună administrare, și la măsurile anticorupție și antifraudă.
P.S.: Trec peste faptul că în cele mai multe state ale membre ale Uniunii Europene care chiar implementează reglementările în domeniu nu aș fi avut voie să scot suma respectivă, întrucât, în teorie, poate fi folosită pentru finanțarea terorismului, a criminalității organizate, și a altor infracționalități, iar statele au obligații pentru a combate aceste fenomene atât în plan intern, cât și în plan extern.