Asociația Speranța Andradei organizează pentru al treilea an consecutiv Marșul Autismului. Acesta va avea loc, potrivit organizatorilor, marți, 2 aprilie, ora 17:00. Locul de întâlnire este Centrul regional de recuperare a copilului cu autism „Micul Prinţ” din str. Cuza Vodă, nr. 56.
În fiecare an, cu prilejul zilei de 2 aprilie – Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului – sunt organizate acţiuni pentru creştrea gradului de informare şi conştientizare în beneficiul persoanelor afectate de această maladie.
Evenimentul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean al Elevilor Vrancea și al Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia”.
Anul acesta, organizatorii vor să sublinieze importanța deosebită pe care o are familia în recuperarea copilului cu autism.
Copilul cu autism este unic, la fel si terapia acestuia. Unica este si familia copilului cu autism, care trebuie respectata si ajutata sa reduca tensiunile si sa gaseasca alte cai de a se echilibra. Fiecare persoana din familie este o parte din intreg. Rolul terapeutului este acela de a restabili intregul, stabilitatea, echilibrul. Copilul cu autism are nevoie de echilibru, de stabilitate; acestea nu pot fi gasite decat in interiorul familiei sale.
Ce se poate face din punct de vedere terapeutic – in viziunea terapeutilor din Centrul Micul Print- este ca abordarea copilului si familiei sa se faca ca un intreg, ajutand astfel familia sa inteleaga mai bine care sunt cauzele aparitiei bolii, cum pot deveni ei insisi terapeuti ai copilului, cum pot sa-si dezvolte capacitati de rezolvare ale propriilor probleme.
Iata care sunt cele 8 elemente care asigura succesul in terapia autismului:
Terapiile eficiente incep cu evaluarea gradului in care copilul este afectat
Parintii care reusesc in recuperarea copilului lor au un puternic simt al autonomiei, eficientei, responsabilitate si spirit de sacrificiu
Terapia cere un angajament total cu copilul, 24 ore din 24
Terapia de succes este un efort de echipa – mama, tata, frati, bunici, terapeuti
Trebuie sa existe o dorinta puternica de „normalizare” a copilului, de a-l trata ca pe orice copil in familie si comunitate
Terapiile de succes gasesc si construiesc elemente pozitive in caracteristicile copilului
Terapia incepe foarte devreme in viata copilului. Perioada de viata dintre 6 luni si 4 ani este critica datorita masivei reorganizari a conexiunilor sistemului nervos central care face creierul modelabil pentru interventia terapeutica
- Copiii cu rezultate pozitive nu sunt retardati. Chiar daca evaluarile arata o dezvoltare sub normal. Indicatorii de inteligenta pot fi prezenti in amintirile din experiente trecute,capacitatea de a invata noi activitati, semne de reprezentari simbolice in joc sau limbaj, reprezentarea mentala a unei persoane sau obiect chiar in lipsa acestuia, inventarea uni joc sau rudimente de autoingrijire.
Atașez mesajul echipei Micul Prinț către părinți:
Ca parinte, vrei sa oferi copilului tau orice oportunitate de dezvoltare si atingere a potentialului sau. Profesionistii: psihologi, terapeuti ABA, terapeuti ocupationali, logopezi, kinetoterapeuti, educatori speciali, cu totii vor fi capabili sa te insoteasca in aceasta calatorie catre recuperarea copilului tau. Dar nu uita ca:
Tu iti cunosti cel mai bine copilul!
Tie iti pasa cel mai mult de copilul tau!
Tu esti cea mai constanta si cea mai importanta persoana din primii ani de viata ai copilului tau!
Comunicarea este o parte esentiala a vietii. Prin comunicare ne conectam la ceilalti, ne facem auzite dorintele, impartasim dorintele si le spunem celorlalti cum ne simtim.
Pentru copiii cu TSA (tulburare din spectrul autist), comunicarea este la fel de importanta ca pentru orice alt copil. Din cauza tulburarilor de invatare si integrare senzoriala, ei se confrunta cu provocari deosebite. Exista anumite lucruri care vor asigura invatarea, comunicarea.
Copilul tau va invata sa comunice cand:
Este atent la tine
Gaseste placere in comunicarea in doi
Va imita lucruri pe care le faci sau spui
Va intelege ce spun altii
Va interactiona cu altii
Se va distra si te va distra captandu-ti atentia
Va pune in practica ce a invatat
Va avea structurare, repetitie si predictibilitate in viata
Noi va promitem că vă vom fi alături pe acest drum!
Director executive,
Psih. Alice Pruteanu
Concluzionând, ne vedem marți, 2 aprilie, ora 17:00, la Centrul Micul Prinț pentru a participa la Marșul Autismului, eveniment de conștientizare și informare.
Update 01.04.2013
Traseu: Bld. Cuza Voda, Maresal Ion Antonescu, Maior Gheorghe Pastia, B-dul Unirii, Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia”
One Reply to “Marșul Autismului @ Focșani”
Comments are closed.