Mai multă transparență pentru reclamele Facebook și Twitter
Citind un articol în POLITICO Europe despre noile provocări pentru giganții din zona de IT – social media, am aflat că Facebook și Twitter au anunțat recent planuri pentru creșterea transparenței reclamelor distribuite către public prin intermediul acestor platforme.
Aceste schimbări vin în contextul dezbaterilor privind integritatea alegerilor în diferite state și interferența altor actori în dezbaterile publice și campaniile electorale din diferite țări, privind propagarea știrilor false, a discursului instigator la ură, a conturilor false și a conținutul ilegal promovate netransparent pe aceste rețele, și privind influența algoritmilor care stau la baza reclamelor și a postărilor, precum și a unor proiecte legislative din Statele Unite în această direcție.
Pe 24 octombrie, Twitter a anunțat noi pași pentru creșterea transparenței tuturor reclamelor prin înființarea unui centru de transparență privind reclamele distribuite prin intermediul platformei. Prin intermediul acestui centru vor fi disponibile informații despre reclamele distribuite. Twitter va introduce inclusiv posibilitatea de oferi un feedback privind reclamele.
Noutăți și în privința reclamelor electorale: acestea vor trebui semnalate ca atare, vor fi vizibile informații despre cheltuielile cu aceste reclame și identitatea organizației finanțatoare, date istorice privind reclamele electorale, profilul publicului țintă și nu numai. Și anumite teme („issues”) vor beneficia de noi reglementări. Acestea se vor aplica pentru început în Statele Unite, apoi global.
Pe 27 octombrie, Facebook a anunțat noi eforturi privind transparența și autenticitatea, „mai ales pentru reclamele politice”. Facebook încearcă să crească transparența pentru toate reclamele și să introducă noi criterii privind verificarea autenticității identității.
Utilizatorii vor avea posibilitatea să vadă reclamele rulate pe o pagină Facebook, Instagram sau în Messenger. Este anunțată și păstrarea acestor reclame într-o arhivă disponibilă un ciclu electoral de patru ani cu motor de căutare. Detalii despre totalul cheltuielilor, impactul avut și informații privind audiența avută de aceste reclame vor fi disponibile pentru fiecare.
În privința verificării identității, vor fi cerute mai multe informații privind advertiserii care vor rula propagandă electorală, inclusiv informații despre locul acestora. Reclamele politice vor fi marcate astfel și vor include inclusiv cine le-a plătit. Anunțul făcut de Facebook indică inclusiv planul de creare a unui mecanism de identificare automată a advertiserilor care nu vor indica informațiile.
Facebook va începe în Canada cu noile modificări, continuând cu Statele Unite și, pe urmă, probabil la nivel global.
Erau necesare aceste modificări? Cu siguranță. Este nevoie să știm înainte să mergem la vot cine sunt finanțatorii campaniilor electorale și care sunt grupurile reprezentate de candidați. Mai mult, interferanța unor entități străine în campania electorală nu este nici legală, nici dezirabilă. Și în România în campaniile electorale de anul trecut au existat reclame și propagandă promovate din alte zone, străine de mediul politic domestic.
Un articol destul de interesant, am aflat informatii noi pe care nu le stiam. Multumesc mult!