A doua parte a sesiunii din Addis Ababa

A doua parte a sesiunii din Addis Ababa

A doua parte a zilelor în care am stat în Addis Ababa au fost marcate de definirea temelor transversale care vor fi incluse în recomandările pe care le vom face pentru summitul de la sfârșitul acestei luni. Printre aceste teme se află migrația, sănătatea, digitalizarea și genul, dar nu numai. Grupurile de lucru se intersectează în mai multe puncte, prin urmare este posibil să rezulte o serie de recomandări care să aibă și alte teme transversale.

După Ziua Tineretului din Africa, în care am avut ocazia să descopăr mai multe informații despre mișcarea de tineret din Africa, Uniunea Africană, procesul de reformă a sa și eforturile depuse în ultimii ani pe zonele de tineret, precum și să ascult mesajele transmite de președintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki Mahamat, și de o serie de ambasadori africani și europeni de pe lângă Uniunea Africană sau Etiopia, au urmat câteva teme centrate pe definirea priorităților noastre în grupurile de lucru și o serie de activități de cunoaștere. Deși par elemente de bază, noi, cei 36 de participanți, provenim din medii diferite, avem experiențe diferite și rămâne important modul în care ne situăm în echipele din care facem parte, precum și în oferirea unui feedback relevant celor care lucrează pe teme cu care este posibil să ne fi intersectat.

Revenind la 1 noiembrie, un lucru interesant este că, pe lângă recomandările rezultate în urma dialogului continental „Africa Talks Jobs”, mediul de afaceri cu activitate în africa, Business Africa, și-a luat o serie de angajamente pentru promovarea tinerilor și a ocupării acestora.

Temele transversale pregătite în cadrul inițiativei au fost descoperit folosind sprijinul și inițiativa unor grupuri cu interes pe aceste zone: Olanda are un program de „tineri ambasadori” pentru drepturi și sănătatea sexuală și reproductivă, UNFPA are programe pe aceste zone, Uniunea Africană este din ce în ce mai aplicată și pare să fie în creștere în privința atribuțiilor pe care le are, există o serie de inițiative tip campanii descoperite.

Dimensiunea culturală merită o discuție separată, aceasta fiind descoperită pe cont propriu, împreună cu alți participanți, prin intermediul gastronomiei locale, prin intermediul muzicii, religiei, turismului, peisajelor văzute, istoriei descoperite și interacțiunilor cu alte persoane. În ziua liberă, am mers câteva sute de kilometri în care am atins câteva obiective ale Etiopiei. Pe Instagram și Facebook am încărcat o serie de scene din ceea ce am văzut. Desigur, se pot face comentarii și precizez că am distribuit doar o parte din lucrurile care mi-au lăsat o imagine pozitivă, fie că vorbim despre peisaje, despre tendințele de dezvoltare ale zonei (un interlocutor mi-a trasmis că „Addis Ababa este New York-ul Africii”, fiind unul dintre cele mai dezvoltate orașe) sau despre anumite informații despre contextul socio-politic.

Am plecat din Addis aseară și am ajuns în această dimineață în Bruxelles, unde voi fi în următoarele trei săptămâni, o săptămână dedicată unei sesiuni plenare asemănătoare celei din Addis Ababa, și două săptămâni de lucru la nivel de grupuri de lucru. Voi reveni cu detalii despre modalitatea de participare și de influențare a activității pe care o desfășurăm. În privința comentariilor socio-culturale ca observator al altor fenomene prin intermediul acestei experiențe, voi reveni cândva cu ele.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.