Lecțiile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după 20 de ani de euro

Lecțiile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după 20 de ani de euro

Invitat la Forumul Băncii Centrale Europene, cu ocazia aniversării a 20 de ani de uniune economică și monetară, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis o serie de lecții învățate din povestea euro, bazate pe experiențele trăite. Fostul prim-ministru luxemburghez este unul dintre cei mai longevivi lideri din Uniunea Europeană, implicați la vârful politicii europene.

Discursul ținut în fața reprezentanților BCE, disponibil pe site-ul Comisiei Europene (link), reunește șase momente și șase lecții în istoria recentă care au contribuit la formarea euro și a Uniunii Europene așa cum o știm astăzi. O parte din informații le transmite le transmite în premieră, în mod asumat, în premieră, cum ar fi pregătirea Luxemburgului pentru eșecul mecanismului ratelor de schimb și pregătirea unei monede alternative (care nu a ajuns niciodată pe piață, dar care în 1999 a avut nevoie de eforturile armatei luxemburgheze pentru a arde, când a fost introdus euro, cele banii niciodată folosiți, dar printați în secret).

imagine: EC – Audiovisual Service

Redau în tabelul de mai jos crizele și lecțiile transmise de Jean-Claude Juncker la reuniunea Băncii Centrale Europene de la Sintra, Portugalia, 19 iunie 2019:

Lecție învățată Eveniment/criză
Euro este un proiect politic pentru nepoți Criza mecanismului ratelor de schimb 1992
Regulile nu trebuie să fie idioate Criza Pactului de stabilitate și creștere 2003
Euro este o chestiune de interes comun Grecia 2010
Euro necesită tărie de caracter Mario Draghi cu „orice este necesar” 2012
Euro este ireversibil Criza grecească din iulie 2015
Euro este bun strategic în lumea de astăzi Acordul nuclear iranian și rolul internațional al euro

Desigur, punctele de mai sus pot fi dezbătute, dar rămân, cel puțin prin experiența celui care le spune, o serie de idei esențiale, o serie de puncte importante în istoria a două decenii a monedei euro.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.