Lecțiile de valori republicane ale președintelui francez

Lecțiile de valori republicane ale președintelui francez

Pe fondul atacurilor islamiste împotriva creștinilor din Franța, dar și a protestelor masive din lumea musulmană împotriva francezilor, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a ieșit într-o ofensivă în apărarea valorilor republicane.

Activitatea sa mediatică include și un interviu pentru Al Jazeera, un post de televiziune din Qatar care emite aproape în întreaga lume arabă. Recomand tuturor ascultarea sa, deoarece președintele francez oferă în mod argumentat o apărare a principiilor care stau la baza spațiului public francez:

Redau un scurt fragment din descrierea laicității franceze, în traducerea mea:

Vă voi transmite înainte de toate ceea ce este laicitatea și de ce sunt diferențe față de alte societăți. Nu spun că este mai bine în Franța. Încerc să explic de ce. Laicitatea este pe de o parte posibilitatea de a crede și de a nu crede fără a avea consecințe asupra cetățeniei dumneavoastră și, prin urmare, este o lege a libertății, laicittea. Este ceea ce face că, în Franța, puteți, cum am spus, crede sau nu crede indiferent de religia dumneavoastră. Și vă invit să faceți această examinare critică: multe țări care ne dau lecții, cum îi tratează pe unii dintre centății lor atunci când au sau nu o astfel de relgiie? Au aceleași drepturi? Adesea, nu. Apoi, este un principiu de separare a bisericii de stat, înseamnă că statul este neutru și nu se ocupă de religie. El nu le finanțează, el nu le reglementează, și cei sau cele care servesc statul, care sunt funcționari, au un principiu de neutralitate, nu ar trebui să aibă semne vizibile ale religiei pentru a primi pe toată lumea. Și școala noastră, pentru elevii noștri, pentru că formăm conștiințe care nu sunt încă adulți, trebuie să permită tocmai acest spațiu neutru și, prin urmare, de aceea nu există simboluri religioase în școala noastră până la 18 ani. S-ar putea să fie unii la universitate. Dar, așa cum am spus, laicitatea nu înseamnă efasarea religiilor. Acest lucru nu este adevărat. Și astfel în societate trăiesc toate religiile. Și vedeți astăzi pe străzi basma, vedeți pe străzi oameni care poartă crucea sau kippa. Uneori, am făcut acest confuzii, nu este cazul Franței. Dar există aceste spații de neutralitate când statutul este prezent, există această distincție. Așa că spun din nou foarte clar, în Franța, principiul laicității nu are nicio problemă cu islamul ca religie, niciuna.

Recomand toate cele 55 de minute. Sunt accesibile, în limba franceză, dar cred că au început să apară deja traduceri în engleză și în alte limbi. Transcrierea interviului este disponibilă pe site-ul Administrației Prezidențiale, elysee.fr. Găsiți referințe importante la ceea ce înseamnă drepturile, libertatea, iluminismul și valorile republicane, dar și despre pericolul separatismului islamic în societatea franceză.

imagine: captura ecran via YouTube

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.